Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Consiliul Uniunii Europene a aprobat cresterea de la 35.000 euro la 65.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate sa plateasca TVA.
In urma unei cereri emise de statul roman, aceasta decizie a fost adoptata pe 26 martie si a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la finalul saptamanii trecute.
Hotararea Consiliului priveste un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii Romaniei la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata de schimb din prezent (de 4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Masura intra in vigoare de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind valabila pana la finalul anului 2014 sau pana cand o noua directiva europeana privind plafoanele de cifra de afaceri va fi implementata.
Guvernul a solicitat UE inca de la sfarsitul anului 2010 cresterea plafonului, cererea fiind inclusa in scrisoarea de intentie convenita cu FMI si Comisia Europeana.
De asemenea, documentul precizeaza si ca, odata cu aceasta modificare, Ministerul de Finante va introduce si un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 65.000 de euro (calculat la rata de schimb de aprox. 3,3 lei/euro). Ulterior, solicitarea de majorare a pragului a fost preluata si in celelalte scrisori de intentie.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: Mediafax

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceNoi modificari la Codul Fiscal: majorare PRAG TVA, deduceri noi, pacura colorataNoile modificari TVA: cum se aplica noul pragArticole similare
PFA neplatitoare de TVA. Depasire PLAFON TVAProiect: Plafonul de la care devii platitor de TVA ar putea CRESTE la 395.000 leiCifra de afaceri luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVACifra de afaceri pentru calcularea plafonului TVAObligatii fiscale aferente inchiderii exercitiului din punct de vedere al TVAUltimele articole
Venituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?PLAFON TVA, MAJORAT la 395.000 lei. 3 reguli tranzitorii importante pentru contribuabiliDepasire PLAFON TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasCCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateFirme care depasesc plafonul TVA. Ce amenzi se aplica daca NU depuneti D700 la timp
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"