Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

IMM Invest Romania. Intrebari frecvente si raspunsuri. Avantajele creditului garantat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: imm invest romania

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Pe site-ul oficial www.imminvest.ro au fost publicate avantajele creditului garantat IMM Invest Romania, dar si peste 15 intrebari frecvente si raspunsuri pentru persoanele interesate de accesarea acestui program de finantare.
 
AVANTAJELE CREDITULUI GARANTAT IMM INVEST

1.Statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesati la una din bancile partenere!
2.Nu platiti dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finantarii sunt subventionate in procent de 100% de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitati de prelungire.
3. Nu platiti comision de rambursare anticipata!
4. Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!
 
Credite pentru capital de lucru

- pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII
 
Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:
-finantari in valoare de pana la 5.000.000 lei;
-garantii de stat in valoare de maxim 80% din valoarea creditelor;
-durata finantarii este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni;
-rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2,5 %/ an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
-costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.
 
- pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO
 
Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:
-finantari pentru capital de lucru de pana la 1.000.000 lei pentru intreprindere mica si pana la 500.000 lei pentru microintreprindere;
-garantii de stat de maxim 90% din valoarea creditului;
-durata finantarii este de pana la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 luni;
-rata dobanzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subventionata 100% de la bugetul de stat;
-costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

Credite pentru investitii
 
- pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII
 
Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:
-finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
-garantii de stat in valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
-durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de maxim 18 luni;
-rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
-costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

-pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO
 
Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:
-finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
-garantii de stat in valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
-durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de max. 18 luni;
-rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
-costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.
 
INTREBARI FRECVENTE SI RASPUNSURI:

1. Cum pot accesa un credit prin IMMInvest ?

Beneficiarul trebuie sa se inregistreze in aplicatia disponibila pe site-ul ww.imminvest.ro si sa completeze online datele de identificare. Aplicatia software va genera automat solicitantului numarul de inregistrare, precum si un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii. Dupa efectuarea verificarii datelor si elementelor inregistrate de potentialul beneficiar aplicant, se va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului.

2. Pot sa ma inscriu de mai multe ori?

Inregistrarea online se poate efectua o singura data in cadrul aplicatiei, programul electronic de inregistrare online nepermitand inscrierea de doua ori a aceluiasi potential beneficiar solicitant. Pentru motive temeinic justificate, beneficiarul poate solicita FNGCIMM modificarea inregistarii online efectuate la adresa de e-mail imminvest@fngcimm.ro.

3. Pot aplica la mai multe banci?

Aplicatia permite bifarea unui singur finantator. In cazul in care beneficiarul primeste refuz de la banca pe care a selectat-o, acesta poate transmite o solicitare la adresa de email imminvest@fngcimm.ro.pentru deblocare, astfel incat sa poata accesa programul prin alta banca.

4.Ce documente am nevoie pentru a ma inregistra pe platforma www.imminvest.ro?

La cererea de inregistrare se vor atasa urmatoarele documente: • copia certificatului de inregistrare • copia buletinului de identitate/cartii de identitate • declaratia IMM descarcata din aplicatie, completata si semnata.

5. Daca mi se confirma eligibilitate trebuie sa contactez eu banca?

FNGCIMM va pune la dispozitia institutiei de credit selectate de potentialul beneficiar, in format electronic (online) datele si documentele inregistrate de acesta, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant. Institutia de credit va analiza cererea beneficiarului si va adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului /liniei de credit pentru capital de lucru, pe care o va comunica beneficiarului.

6. Pentru creditul pe care il iau de la banca, nu o sa platesc nicio dobanda si nici comisioane?

Dobanda si comisioanele aferente finantarii sunt suportate prin bugetul Programului pana la data de 31.12.2020 apoi revin de drept beneficiarului sa le achite in continuare pana la rambursarea finantarii. Acordarea acestui grant (subventionarea dobanzii si a comisioanelor de acordare) mai poate continua pentru urmatorii 2 ani, in conditiile in care cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza pentru aceasta perioada se situeaza sub nivelul cresterii economice din anul 2020. Toate aceste informatii sunt detaliate in HG 282/2020.

7. Ce coduri CAEN nu sunt eligibile?

Codurile CAEN excluse finantarii/garantarii prin Program sunt cele de la Art.10 din NM (Anexa la HG 282/220) de aplicare a OUG 110/2017, modificata si completata prin OUG 42/2020. Pentru garantarea oferita de FNGCIMM trebuie sa indepliniti cumulativ, atat conditiile de eligibilitate cat si cele ale codulului CAEN cf. NM la OUG110/2017 cu modificarile si completarile actuale (OUG42/2020).

8. Ce presupune documentatia de credit?

Informatiile legate de documentatia de credit necesara creditului de investii sau pentru capital de lucru, vor fi oferite de catre institutia financiara la care se solicita creditul. Fiecare banca are propriile proceduri si reglementari interne in ceea ce priveste tipologia creditelor (analiza economico-financiara, documentatie de creditare etc).

9. Sunt permise investitii de utilare a unei ferme in jur de 600 ha?

Aveti mai jos singurele aspecte reglementate de legislatia incidenta pe aceasta categorie de beneficiari.
Schema de ajutor de stat:

Art. 3 (1)IMM-urile care au contractat credite/linii de credit garantate conform art. 1 alin. (3) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 800.000 euro per intreprindere. (2)Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 800.000 euro este cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data emiterii acordului de finantare. (3)Se poate acorda ajutor de stat IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in domeniul prelucrarii si comercializarii produselor agricole cu conditia ca ajutorul de stat sa nu fie transferat partial sau total catre producatori primari, iar cuantumul ajutorului sa nu se stabileasca pe baza pretului sau a cantitatii produselor achizitionate de la producatori primari sau introduse pe piata de intreprinderile in cauza. (4)Pentru sectoarele agriculturii, pisciculturii si acvaculturii se aplica urmatoarele conditii: a)ajutorul nu depaseste 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole; toate sumele utilizate trebuie sa fie brute, si anume inainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe; b)cuantumul ajutorului acordat intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu trebuie stabilit pe baza pretului sau a cantitatii produselor introduse pe piata; c)ajutorul acordat intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de ajutoare mentionate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(k) din Regulamentul (UE) nr. 717/2014 al Comisiei din 27 iunie 2014 privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis in sectorul pescuitului si acvaculturii; d)in cazul in care o intreprindere isi desfasoara activitatea in mai multe sectoare carora li se aplica cuantumuri maxime diferite, intreprinderea in cauza asigura, prin mijloace adecvate, cum ar fi separarea conturilor, faptul ca pentru fiecare dintre aceste activitati se respecta plafonul aferent si ca, in total, nu se depaseste cel mai mare cuantum posibil. (5)FNGCIMM este administratorul acestei masuri de ajutor de stat.

10. Pot solicita o majorare a garantiei?

Solicitarea de majorare a garantiei de stat pentru creditele in derulare se considera o noua acordare si se analizeaza cu respectarea tuturor prevederilor privind acordarea garantiilor in cadrul programului. Decizia de respingere a solicitarii de majorare nu afecteaza garantia acordata.

11. Pot sa rambursez anticipat creditul, cat este comisionul in aceasta situatie?

Pentru rambursarea anticipata nu se percepe commission.

12. Unde pot fi gasite modelele de declaratii necesare inscrierii in Program?

Declaratiile necesare inscrierii in Program vor fi disponibile prin intermediul platformei www.imminvest.ro. Acestea pot fi descarcate, completate si apoi incarcate, din nou, pe portal.

13. Pentru Inscrierea pe platforma IMM Invest Romania, Incepand cu data de 28.04.2020, este nevoie de semnatura electronica ?

Pentru inscrierea pe platforma IMMINVEST Romania nu este necesara semnatura electronica. Documentele pot fi semnate, scanate si incarcate pe platforma imminvest.ro si fara semnatura electronica.

14. Unde gasesc informatii cu privire la modalitatea de completare a "Declaratiei privind Incadrarea Intreprinderii In categoria IMM"?

Modalitatea de completare a "Declaratiei privind Incadrarea Intreprinderii In categoria IMM" este explicata In Legea 346/2004 privind stimularea Infiintarii si dezvoltarii Intreprinderilor mici si mijlocii.

15. Este corect sa folosim datele din situatiile financiare anului 2018 avand In vedere ca pentru anul 2019, nu sunt Inca Intocmite situatiile financiare?

Toate detaliile, inclusiv cele referitoare la situatiile financiare, referitoare la modul de completare si datele pe baza carora se realizeaza completarea declaratiilor se regasesc in Anexele la Legea nr. 346/2004 privind stimularea Infiintarii si dezvoltarii Intreprinderilor mici si mijlocii
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "IMM Invest Romania. Intrebari frecvente si raspunsuri. Avantajele creditului garantat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016