Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sistemul de plata defalcata a TVA, numit si split TVA, devine complet optional pentru toate firmele, au decis senatorii, care au votat ieri - 16 octombrie - adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.
Asadar, split TVA devine un sistem complet optional, indiferent de situatia financiara a companiilor, si, totodata, se pierd beneficiile de 5% reducere din plata impozitului pe profit sau a impozitului micro, asa cum se intampla acum.
Situatia actuala
Au obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Modificari dupa adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA
- Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
- Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.
- Se modifica prevederile art. 16 din OG 23/2017, astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.
- Institutiile publice nu vor mai fi implicate in aplicarea platii defalcate a TVA.
Proiectul de Lege poate fi consultat AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Cum se procedeaza?SPLIT TVA - au fost introduse conturile contabile pentru evidenta contabilaSPLIT TVA, abrogat incepand cu 1 februarie 2020. OUG 78/2019Consultantii fiscali avertizeaza: Mecanismul SPLIT TVA nu este optionalModificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ultimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVAFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuieliiArticole similare
Noul Cod fiscal readuce Romania in procedura de deficit excesivComisia Europeana cere Romaniei sa recupereze ajutoarele de stat incompatibile acordate drept despagubiriRomania, pe penultimul loc in UE dupa usurinta platilor de taxe si impoziteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"