Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ca urmare a unor noi precizari in cadrul Regulamentului nr. 1232/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind modificarea Regulamentuui (CE) NR. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii si tranzitului produselor cu dubla utilizare, care a intrat in vigoare la data de 7 ianuarie 2012, cu mentiunea ca prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre, exportatorii romani risca sa fie in imposibilitatea de a exporta unele produse cu dubla utilizare, data fiind lipsa acestor autorizatii care nu s-au aliniat inca la normele europene.
Prin acest regulament sunt introduse cinci noi autorizatii generale de export ale Uniunii, in vederea consolidarii competivitatii industriei si a stabilirii unor conditii de concurenta echitabile pentru totiproduse cu dubla utilizare, regim control, regulament UE, proiect ordonanta, autorizatii export, Regulamentul nr. 1232/2011
Acelasi regulament dispune ca fiecare stat membru sa ia masurile corespunzatoare pentru a asigura aplicarea corecta a tuturor prevederilor acestuia si sa informeze Comisia Europeana cu privire la actele cu putere de lege si actele administrative adoptate pentru punerea lui in aplicare.
Neadoptarea prezentului act normativ in regim de urgenta va afecta exportatorii romani care nu vor putea exporta anumite produse cu dubla urilizare catre anumite destinatii specifice, in conditii de concurenta echitabile fata de ceilalti exportatori din Uniunea Europeana.
Totodata, neadoptarea prezentului proiect de act normativ in regim de urgenta ne poate pune in situatia constatarii de catre Curtea Europeana de Justiei a neindeplinirii obligatiilor ce ne revin in calitate de stat membru UE, caz in care pot fi aplicate sanctiuni.
Redam mai jos doar articolele referitoare la procedurile de export si la produsele cu dubla utilizare, asa cum au fost acestea cuprinse in proiectul de Ordonanta:
"La articolul 3, litera a) va avea urmatorul cuprins:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"a) produse cu dubla utilizare, operatiune de export, exportator, declaratie de export, intermediar, servicii de intermediere, tranzit, autorizatie individuala de export, autorizatie globala de export, autorizatie generala nationala de export, autorizatie generala de export a Uniunii, teritoriu vamal al Uniunii Europene, produse cu dubla utilizare care nu sunt din Uniune, utilizare finala militara, declaratia destinatarului final, transfer - definite si avand intelesul conform prevederilor Regulamentului."
4. La articolul 5, alineatul (1), partea introductiva si litera b) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Se supun regimului de control prevazut de prezenta ordonanta de urgenta si in conformitate cu Regulamentul urmatoarele operatiuni cu produse cu dubla utilizare:
b) transferul in interiorul Uniunii;"
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6 - Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, operatiunile cu produse cu dubla utilizare prevazute in anexa I la Regulament."
6. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:
"(1) Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, si operatiunile cu produse cu dubla utilizare care nu figureaza in anexa I la Regulament, in situatiile prevazute la art. 4 si 8 din Regulament."
Proiectul poate fi consultat integral AICI.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF autorizeaza efectuarea unor operatiuni de catre birourile vamaleOUG nr. 12 modifica regimul de control al operatiunilor cu PRODUSE CU DUBLA UTILIZAREArticole similare
OUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020Incepand de astazi, Certificatul Verde Covid este OBLIGATORIU pentru a putea trece frontierele UE fara a sta in carantinaREGULAMENT UE privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul TVAArticole similare
Iata proiectul de plafonare pentru salariile din companiile de stat!Cand nu se aplica plata TVA la incasare potrivit noului proiectCum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?Proiect OUG: Infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportuluiOUG 1/2020: Dotarea cu aparate de marcat a automatelor comerciale a fost amanata oficial!Ultimele articole
MFP propune prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare a obligatiilor bugetare pana la data de 31 ianuarie 2022Se largeste sfera de asigurati ai sistemului public de pensii! Persoanele care nu indeplinesc stagiul minim de cotizare pot face plata contributiilor de asigurari socialePremierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si reducerea TVAFara tichete de masa si vouchere de vacanta in 2017 pentru bugetari. Decizia GuvernuluiAnaliza consultant: Proiect modificare a Codului fiscal. Venituri din chirii. Recalcularea platilor anticipateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"