Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Operatorii economici la care statul si unitatile administrativ-teritoriale detin direct sau indirect o participatie unica sau majoritara nu mai pot acorda remuneratii reprezentantilor in adunarile generale ale actionarilor.
Guvernul a aprobat in acest sens o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct sau indirect o participatie majoritara.In OUG adoptat recent se mai precizeaza ca statul si unitatile administrativ-teritoriale, in exercitarea calitatii de actionar la societatile la care detin direct sau indirect o participatie unica sau majoritata, acorda mandate cu titlu gratuit reprezentantilor sai in adunarile generale ale actionarilor acestor societati.
Actul normativ transpune in legislatie 2 memorandumuri convenite de actualul Executiv in sedintele sale din 6 iulie 2016 (detalii aici), respectiv 24 august 2016 (detalii aici), in care s-a discutat ca participarea reprezentantilor statului si a unitatilor administrativ-teritoriale la sedintele adunarilor generale ale actionarilor sa se faca cu titlu gratuit, conform mandatului conferit.
Guvernul a tinut cont de obligativitatea asigurarii unui tratament egal intre actionarii unei societati, precum si necesitatea luarii unor masuri care sa conduca la optimizarea cheltuielilor societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici sau majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.
De asemenea, Executivul a avut in vedere necesitatea implementarii in regim de urgenta a unor masuri care sa asigure functionalitatea, solvabilitatea si lichiditatea societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari, astfel incât acestea sa aiba o influenta pozitiva asupra economiei nationale si implicit sa reprezinte un vector de redresare economica si echilibrare a bugetului de stat.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Sursa: Guvernul Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
HG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in scopuri TVANoutati legislatie Fiscala 2-5 februarie 2009 - Monitorul OficialVenitul minim de insertie va inlocui alte forme de sprijin financiar din 2015Proiect nou pentru investitiile si afacerile care creeaza locuri de muncaNoutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaFinantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniNoi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"