keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare spatiu comercial - prevederile TVA in acest sens

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Nov. 2018 Exclusiv
Tags: vanzare spatiu comercial, cod fiscal, tva

Care sunt prevederile TVA in situatia in care o societate cu doua spatii comerciale si garaje subterane receptionate in data de 11.2013 doreste sa vanda spatiile catre o alta societate cu cod de TVA valid in Romania?

Aplica taxare inversa conform art. 331?
 

Raspunsul specialistului

Din informatiile transmise intelegem ca o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, detine doua spatii comerciale insotite de garaje subterane, care au fost receptionate in luna Noiembrie a anului 2013. Societatea doreste sa vanda aceste constructii catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
In acest sens, mentionam faptul ca potrivit art. 292 alin. (2) lit.f) din Codul Fiscal, vanzarea de constructii reprezinta o operatiune scutita de TVA.

Acelasi articol prevede ca scutirea de TVA nu se aplica pentru livrarea de constructii noi. Avand in vedere faptul ca vanzarea are loc mai tarziu de sfarsitul anului urmator celui in care se receptioneaza spatiile comerciale, nu este cazul sa consideram aceste constructii ca fiind noi. Totusi, daca au existat modernizari ale caror costuri (exclusiv TVA) reprezinta cel putin 50% din valoarea finala de piata a constructiilor, pentru ca vanzarea sa fie scutita de TVA, trebuie ca aceasta sa aiba loc dupa data de 31 Decembrie a anului urmator celui in care au fost facute modernizarile.

Asadar, daca se respecta conditiile de mai sus, factura poate fi emisa fara TVA. Declararea acestei operatiuni se va face in Decontul de TVA la randul 15. In situatia in care ati beneficiat de deducerea TVA aferent constructiei/achizitiei spatiilor comerciale, este necesar sa se faca o ajustare a TVA-ului dedus.

Cu toate acestea, aveti posibilitatea sa optati pentru taxarea operatiunii prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent, in care trebuie sa mentionati bunurile imobile pentru care doriti sa aplicati TVA. O copie dupa notificare trebuie transmisa mai apoi clientului. Factura va fi intocmita prin aplicarea taxarii inverse, asa cum prevede Art. 331 alin (2) lit. g) din Codul Fiscal. Asadar, dumneavoastra veti emite o factura fara TVA, cu mentiunea „Taxare inversa”, iar clientul va deduce si va colecta TVA-ul aferent.
Aceasta operatiune se va declara in Decontul de TVA la randul 13 si in D394 „Declaratie informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA” la tip partener 1, tip operatiune V.
 
Va redam mai jos baza legislativa:

Art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal „livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare.”

Pct. 55 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal Titlul VII „Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.”

Art. 292 alin. (3) din Codul Fiscal “(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.”

Pct. 57 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal Titlul VII „(3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.”

Art.331 alin. (1) din Codul Fiscal „Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.”

Art.331 alin.(2) lit. g) din Codul Fiscal „Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune.”

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

VANZARE SPATIU COMERCIAL. Regim TVA
Mai multe articole despre vanzare spatiu comercial
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016