Tags: cnas, cardul de sanatate, obligativitatea cardului de sanatate
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, pe site-ul oficial, ca din data de 1 octombrie revedevine obligatoriu cardul de sanatate, cu exceptia consultantiilor la distanta.
OUG 162/2020 aprobata de Guvern pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 70/2020 (privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative) prevede prelungirea aplicabilitatii masurilor in domeniul sanatatii pana la data de 31 decembrie2020.
Astfel, se mentin pana la finalul anului consultatiile la distanta acordate de medicii de familie si de medicii specialisti din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesara validarea cu cardul de sanatate. In urma consultatiilor acordate la distanta medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescriptiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronica.
In cazul consultatiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sanatate a primirii serviciilor.
“Reintroducem utilizarea cardului de sanatate in toate situatiile in care pacientul se deplaseaza fizic la unitatea medicala pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenta cat mai exacta si a gestiona cat mai eficient fondurile din sistem. Consultatiile la distanta raman o alternativa benefica, atat pentru pacienti cat si pentru medici, prin care se asigura accesul la tratamentele necesare fara a se expune riscurilor de infectare. Recomandam in continuare pacientilor programarea consultatiilor, medicul fiind cel care decide modul in care va fi acordata consultatia, la distanta sau in cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
De asemenea, s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru urmatoarele documente a caror valabilitate expira pana la aceasta data:
- biletele de trimitere pentru specialitati clinice, inclusiv pentru specialitatea medicina fizica si de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru specialitati paraclinice;
- recomandarile medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la casa de asigurari de sanatate;
- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor si dispozitivelor asistive.
Printre masurile al caror termen de valabilitate s-a prelungit prin aprobarea OUG 162/2020 se numara si posibilitatea ca medicii de familie sa poata prescrie in continuare pentru pacientii cronici inclusiv medicamentele restrictionate din Lista de medicamente compensate si gratuite care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, cu mentiunea ca pentru medicamentele care se elibereaza in baza unor protocoale terapeutice si a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω si (**)β in Lista de medicamente compensate si gratuite) este necesara evaluarea periodica a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevazute in protocoalele terapeutice sau in scrisorile medicale.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim achizitie echipament de la persoana fizica
Intrebare:
Doresc sa achizitionez o instalatie de vopsire de la o persoana fizica in valoare de 35.000 lei si sa o trec in patrimoniul societatii ca mijloc fix.
Ce documente trebuie sa intocmesc?
Ce implicatii reprezinta pentru persoana fizica din punct de vedere fiscal (daca trebuie sa plateasca oarecare impozite pentru vanzarea bunului pe care-l vinde din patrimoniul personal)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica. Profesii liberale
Intrebare:
Medic militar pensionar limita de varsta, presteaza servicii medicale (medic chirurg) intr-un spital privat, in baza unui contract de prestari servicii (profesie liberala).
Ce impozite si taxe datoreaza pe veniturile care vor fi realizate in anul 2025, in suma de 322.800 lei. Nu are alte venituri (din chirii, dividende, dobanzi, etc). Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilizare autoturism in scop personal de catre asociat
Intrebare:
O societate care detine in patrimoniu un autoturism amortizat integral si care doreste sa-si suspende activitatea societatii, poate folosi in continuare autoturismul in scop personal? Contract de comodat sau in baza carui document? Societatea este platitoare de tva si impozit pe profit, dar nu mai are activitate si nici salariati. Ce implicatii fiscale, contabile pot fi?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Redirectionare impozit profit
Intrebare:
In data de 15.04.2025 s-a incheiat un Contract de sponsorizare in suma de 1000 lei cu o fundatie inregistrata in Registrul Entitatilor la ANAF. Banii nu au fost virati acestei Fundatii, urmeaza sa depunem Declaratia 101 pentru anul 2024. Conform Codului fiscal, sponsorizarea se poate face. Suma de 1000 de lei se scade din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, societatea platind diferenta sau este suficient sa depun Formularul 177 in acelasi timp cu declaratia 101, ANAF virand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<