keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificari - discrete - ale Codului fiscal ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Feb. 2010
Tags: impozit pe dividende, codul fiscal

Nu numai domeniile principale, TVA, impozitul pe salarii si impozitul pe profit au fost supuse modificarii, ci si alte prevederi, mai subtile, care genereaza consecinte la nivelul ...

Nu numai domeniile principale, TVA, impozitul pe salarii si impozitul pe profit au fost supuse modificarii, ci si alte prevederi, mai „subtile“, care genereaza consecinte la nivelul contribuabililor.

Astfel, se stabileste competenta expresa a ANAF in ceea ce priveste emiterea ordinelor si instructiunilor referitoare la procedurile de administrare a impozitelor si taxelor reglementate de Cod.

In baza unei astfel de modificari, are loc o dispersare a autoritatilor de reglementare in materia obligatiilor fiscale.

In locul reunirii acestora, sub autoritatea unor ordine emise de catre ministrul finantelor, reglementarea administrarii contributiilor sociale va fi in continuare asigurata de catre alte autoritati, desi controlul acestora se asigura unitar de catre ANAF.

In cuprinsul O.U.G. nr. 109/2009 au fost reanalizate conditiile in care sumele platite de catre o persoana juridica au caracter de dividende si sunt supuse impozitului corespunzator. Formularea initiala a fost restructurata, eliminandu-se din definitie calitatea primitorului.

Notiunea de participant la o persoana juridica ramane astfel nedefinita, putand fi extinsa in mod arbitrar de catre organele fiscale. Plata catre orice persoana, in circumstantele descrise, va putea determina incadrarea ca dividende.

Sunt considerate dividend din punct de vedere fiscal si se supun aceluiasi regimfiscal si urmatoarele:

* suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un participant la persoana juridica, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;

* suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

Pentru societatile care efectueaza tranzactii cu un numar mare de clienti exista riscul ca unii dintre acestia sa devina inactivi, prin nerecunoasterea tranzactiilor.

In urmamodificarilor introduse, publicitatea contribuabililor inactivi se restrange, astfel ca partenerii acestora vor trebui sa consulte cu mare atentie si in exclusivitate pagina de internet a ANAF, deoarece aceasta va fi singura sursa a listei contribuabililor inactivi.

Se renunta in acest mod la publicarea in Monitorul Oficial a listei acestora. Nu in ultimul rand, in sfera procedurala au loc simodificari privind termenele de plata ale impozitelor anuale, fie ca reprezinta impozit pe profit si impozit pe dividende.

Astfel, termenul pana la care contribuabilii platitori de impozit pe profit pot plati impozitul anual si depune declaratia anuala a fost extins de la 15 februarie la 25 februarie, oferind astfel un timpmai indelungat pentru a evita plata artificiala a impozitului pe trimestrul IV.

In mod corespunzator si termenul general de depunere a declaratiei anuale a fost extins de la 15 la 25 aprilie.

Si in ceea ce priveste termenul de plata pentru impozitul pe dividende se remarca o extindere.

Pentru situatia in care dividendele au fost distribuite in cursul anului, dar nu au fost platite in anul respectiv, obligatia de plata a fost extinsa de la 31 decembrie a anului respectiv la 25 ianuarie a anului urmator celui in care au fost distribuite dividendele.

Termenul este identic cu ipoteza in care plata dividendelor a avut loc in luna decembrie a anului de distribuire, situatie in care plata impozitului se realizeaza de asemenea pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

  Articol adaugat la 16 februarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016