Tags: registru electronic, evidenta zilierilor
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a transmis recent, printr-un comunicat de presa, ca registrul electronic de evidenta a zilierilor, disponibil prin aplicatia ,,Inspectia Muncii", devine obligatorie din 25 iulie 2020.
Astfel, persoanele care utilizeaza zilieri pentru diferite activitati cu caracter temporar vor fi obligate, incepand de sambata, 25 iulie 2020, sa renunte la registrele clasice si sa inregistreze activitatea prestata de lucratori in registrul electronic.
Ordinul semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, privind metodologia de intocmire si transmitere a Registrului electronic de evidenta a zilierilor a fost publicat in Monitorul Oficial si stabileste ca instrument de lucru pentru angajatorii care folosesc zilieri in activitatea pe care o desfasoara, aplicatia mobila denumita „Inspectia Muncii”.
”Digitalizarea la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale este, inca de la inceputul mandatului meu, unul dintre cele mai importante obiective. De maine devine functionala, dupa ce am pus la punct ultimele detalii, aplicatia Inspectia Muncii care include Registrul electronic de evidenta a zilierilor. A trebuit sa ajungem pana in anul 2020 ca sa renuntam, in sfarsit, la caietele de hartie in care angajatorii notau activitatea lucratorilor zilieri si pe care apoi trebuiau sa le fotocopieze si sa le duca la inspectoratele teritoriale de munca. De maine trecem intr-o noua etapa: persoanele care lucreaza cu zilieri vor tine evidenta lor, precum si a timpului de lucru efectuat, printr-o aplicatie care poate fi accesata de pe telefon mobil sau tableta, iar datele introduse se vor transmite tot in format digital catre inspectoratele teritoriale de munca.”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aplicatia „Inspectia Muncii” este pusa la dispozitie gratuit si este disponibila, in functie de sistemul de operare al dispozitivului mobil, prin accesarea aplicatiilor PlayStore sau AppStore.
Toate informatiile necesare unui utilizator al aplicatiei mobile „Inspectia Muncii” se vor putea obtine accesand site-ul Inspectiei Muncii, https://www.inspectiamuncii.ro/registrul-electronic-de-evidenta-a-zilierilor , unde sunt disponibile Manualul de utilizare, precum si Termenii si Conditiile de utilizare a aplicatiei.
„Inspectia Muncii” este o aplicatie moderna, usor de utilizat, care vine in sprijinul angajatorilor si reprezinta singura modalitate legala de inregistrare a activitatilor prestate de zilieri, fiind atat in avantajul angajatorului, cat si al lucratorului, ambii beneficiind, astfel, de protectia legii.
Pentru infiintarea Registrului, beneficiarii de lucrari care apeleaza la zilieri trebuie sa obtina numele de utilizator si parola de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in a carui raza teritoriala isi au sediul, documentele necesare in acest scop putand fi transmise tot prin email. Utilizatorul care obtine parola de acces poate sa autorizeze mai multe numere de telefon din care sa se poata lucra in aplicatie.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie expertiza tehnica judiciara
Intrebare:
O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar 10% reprezinta cota retinuta si virata la Ministerul Justitiei de Biroul Local pentru expertizele efectuate. Care este monografia contabila pentru factura emisa? Cum se inregistreaza cota de 10%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arhivare facturi xml
Intrebare:
Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la TDEC si nu am mai listat facturile de marfa din SPV, dar am pus centralizatorul cu facturile primite, cu indexul de incarcare si de dascarcare.Trebuie sa le listez pe cele din SPV, obligatoriu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari conducator auto
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de transport, in care majoritatea angajatilor nostri sunt conducatori auto. In cadrul examenelor de medicina muncii, avem multe avize de "apt conditionat de corectie optica" pentru conducatorii auto. Ei insa nu folosesc ecrane de calculator, totusi, prin meseria pe care o desfasoara este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare modificari in asocierea cufara personalitate juridica
Intrebare:
Suntem o societate civila de avocati constituita din asocierea a doi avocati. In luna Martie se semneaza un act aditional la contractul de asociere prin care unul dintre parteneri se retrage si este inlocuit de un alt avocat strain, neinregistrat fiscal in Romania.
Va rugam sa ne spuneti care sunt obligatiile declarative ale SCA pentru de a aduce la cunostinta ANAF modificarea adusa contractului de asociere, dar si obligatiile privind calculul de venit net si intocmirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare impozit pe constructii speciale
Intrebare:
Impozitul pe constructii se declara prin D100 pana la 25.05.2025 si se plateste in 2 rate egale (30 iunie, 30 septembrie).
Este necesara actualizarea vectorului fiscal prin D700? Daca da, la ce sectiune sau subsectiune trebuie sa bifez? Pana la 31.03.2025 am depus D700, declaratie de mentiuni privind iesirea de la impozit pe venit si intrarea la impozit pe profit cu 01.01.2025.
Azi depun D100 cu declararea impozitului pe profit.
Depun pana la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<