keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce aduc nou masurile pentru o mai mare transparenta si pentru integritate pe piata de capital?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 18 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: valori mobiliare, tranzactionare, dreptuile de vot, pietele financiare europene

Va informam ca Guvernul a aprobat proiectul de lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ce contine reglementari menite sa contribuie la cresterea transparentei, integritatii pe piata de capital si a competitivitatii emitentilor autohtoni. Scopul final al aplicarii noilor masuri il reprezinta reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente obiectiv care, odata atins, va aduce Romaniei o vizibilitate crescuta la nivel european si mondial si va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanti (de natura intermediarilor, fondurilor de investitii, emitentilor, investitorilor institutionali si chiar de retail).

Prin proiectul de lege se transpun in legislatia nationala Directivele europene ce obliga emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor. De exemplu, in situatia in care un actionar dobandeste sau cedeaza actiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale carui actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, acesta trebuie sa notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care il detine in urma acestei operatii. Aceasta norma de aplica in cazul in care procentajul detinut atinge anumite praguri (5,10,15,20,25,33,50 si 75%) sau in cazul in care scade sau creste in raport cu aceste praguri. Aceasta prevedere este valabila si in alte cazuri, in care o persoana fizica sau juridica are dreptul de a dobandi, de a ceda sau de a-si exercita dreptul de vot.

De asemenea, companiile active in industriile extractive (petrol, gaze si minerale) si in sectorul forestier sunt obligate sa declare, intr-un raport anual separat, platile efectuate catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea.

O alta masura vizeaza sporirea integritatii pietelor financiare europene prin stabilirea de sanctiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piata comise intentionat.

1. Pentru persoane fizice: Utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani. Manipularea pietei consta in manipularea artificiala a preturilor instrumentelor financiare. Spre exemplu, acest lucru se poate intampla atunci cand o persoana raspandeste informatii false cu privire la oferta, la cererea sau la pretul unui instrument financiar. Utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate are loc atunci cand o persoana fizica tranzactioneaza un instrument financiar avand acces la informatii privilegiate. Acestea sunt informatii confidentiale referitoare la instrumentul financiar tranzactionat sau la compania care a emis instrumentul financiar respectiv pe piata, iar accesarea acestui tip de informatie ii ofera persoanei respective un avantaj necuvenit. Divulgarea ilegala a informatiilor privilegiate este considerata infractiune si se sanctioneaza cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin doi ani.

2. Pentru persoane juridice: Companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata sunt pasibile de amenzi penale sau de alta natura. Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale.

Totodata, se consolideaza sanctiunile administrative care pot fi si ele impuse pentru abuzurile de piata, precum si competentele de investigare ale autoritatilor nationale de reglementare in vederea detectarii abuzurilor de pe pietele financiare.

Adoptarea actului normativ are impact asupra domeniului pietei de capital si asupra economiei romanesti in general, prin crearea premiselor necesare dinamizarii procesului de crestere al pietei si evolutiei spre o dimensiune superioara a acesteia, si anume aceea de piata emergenta.

Obiectivele avute in vedere sunt:

-    cresterea gradului de implementare a principiilor de guvernanta corporativa la nivelul emitentilor cu implicatii benefice asupra – transparentei si raportarii informatiilor relevante pentru piata:
-    optimizarea regimului ofertelor publice si al listarilor de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni);
-    intarirea regimului legal care sa permita respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul la dividende, etc.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016