Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Regasiti mai jos o noua analiza referitoare la modul in care se impoziteaza veniturile din premii. Astfel, veniturile din concursuri, altele decat cele neimpozabile conform Codului fiscal precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale obtinute de persoane fizice constituie venituri din premii.
Veniturile obtinute din premii in limita sumei de 600 lei pentru fiecare premiu sunt neimpozabile. Premiile ce depasesc aceasta valoare se impun cu cota de 16% prin retinere la sursa.
Spre exemplu, pentru un venit brut din premii in valoare de 2.400 lei, impozitul se va determina astfel:
Venit net din premii: 2.400 lei – 600 lei = 1.800 lei
Impozit: 1.800 lei x 16% = 288 lei
Impozitul retinut la sursa se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate, daca aceasta este datorata conform Codului fiscal, nu se retine la sursa de catre platitorul de venit. Aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Formular 205), precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
In situatia in care premiile sunt acordate unor persoane cu care enitatea are relatii generatoare de venituri din salarii veniturile nu se impoziteaza conform prevederilor Capitolului VII al titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal - Venituri din premii si din jocuri de noroc. Aceste venituri se impoziteaza conform cap. III al titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal- „Venituri din salarii”.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contravaloarea premiilor acordate unor persoane cu care enitatea are relatii generatoare de venituri din salarii este considerata avantaj de natura salariala. Avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala.
Avantajele acordate angajatilor se impoziteaza ca venit din salariu in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Proiectul lui Teodorovici, ce prevede Inchisoarea de la 1 la 6 ani pentru neplata la timp a contributiilor, ADOPTAT TACIT de Senat!Premii acordate in vederea stimularii vanzarilor. TVA. Inregistrari contabilePremii acordate salariatilor si altor persoane. Tratament fiscalReminder ANAF! Luni, 25 iulie 2022, este termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCodul fiscal 2011 - Titlul IIIUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2025: pentru ce se depune, termene, mod de completareD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Articole similare
Ce declaratii se depun obligatoriu pana la 2 martie 2015?Constituirea si plata dividendelor din rezultat reportat. Care va fi tratamentul fiscal?Material informativ. Modificari aduse Legii nr. 82 din 1991 si OUG nr. 28 din 1999, prin Legea nr. 36/2023Noutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialCe ar trebui sa stie contribuabilii care achizitioneaza produse agricole de la populatieUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCum se completeaza D100 pentru a declara IMPOZITUL RETINUT LA SURSA in cazul veniturilor din chiriiCalculul impozitului pe dividende: ghid completImpozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteArticole similare
ANAF: Calendarul obligatiilor fiscale din luna aprilie 2019Documentar fiscal: Formular 710 Declaratie rectificativaLuni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleFormular 110: Declaratia de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursaOrganizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe obligatii fiscaleUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"