Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii pentru aplicarea masurii reducerii timpului de munca -programul Kurzarbeit-

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: masura reducerii timpului de lucru, programul kurzarbeit, oug 132/2020

Referitor la programul Kurzarbeit, ordonanta 132/2020 prevede la art 1 alin (11) Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si poate solicita decontarea indemnizatiei prevazute la alin. (4) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

La data de 12-12-2020 Partea introductiva a alineatul (11) din Articolul 1 a fost modificata de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 8 decembrie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1201 din 09 decembrie 2020
 
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
 
b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii prevazute la alin. (1) sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior.
 
Pentru o societate care a aplicat acest program in luna decembrie 2020 si care a avut o scadere de cifra de afaceri in luna octombrie 2020/octombrie 2019 de circa 18%, iar in luna noiembrie 2020/noiembrie 2019 o scadere de cifra de afaceri mai mica de 10%, conform exprimarii legiutorului la litera b) s-ar incadra la scaderea cifrei de afaceri din luna precedenta lunii anterioare aplicarii masurii - in acest caz poate solicita decontarea indemnizatiei sau este necesara si scaderea cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii?
 

Raspunsul specialistului:
 

Intr-adevar, in temeiul art. 11 alin. (1) din OUG 132/2020, angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca in luna decembrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (3) lit. f) din Codul muncii, si poate solicita decontarea indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca reglementata de OUG 132/2020 daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
 
b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna noiembrie 2020 (luna anterioara aplicarii masurii) sau, cel mult, din luna octombrie 2020 (luna dinaintea lunii anterioare acesteia) cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior, respectiv noiembrie 2019 sau octombrie 2019.
 
Pentru a aplica masura in decembrie 2020, societatea urmeaza sa verifice daca este indeplinita conditia privind diminuarea cifrei de afaceri in noiembrie 2020 fata de noiembrie 2019 cu cel putin 10%. Daca aceasta nu este indeplinita, cum este si in cazul analizat, verifica daca in octombrie 2020 cifra de afaceri este cu cel putin 10% mai mica decat in octombrie 2019. Intrucat cifra de afaceri din octombrie 2020 este cu cca. 18% mai mica decat in luna octombrie 2019, conditia privind diminuarea cifrei de afaceri se considera indeplinita urmand ca societatea sa aplice masura pentru luna decembrie 2020 daca si cealalta conditie privind numarul de salariati este indeplinita.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii pentru aplicarea masurii reducerii timpului de munca -programul Kurzarbeit-":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016