Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxe si accize mai multe sau mai putine? Cum arata noile modificari din Codul Fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 23 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, taxe si accize, accize tutun

Modificarile care privesc taxele si accizele impun o serie de conditii aferente completarii situatiilor in care accizele sunt restituite. Intr-un prim caz, este reglementata situatia in care bauturile alcoolice si produsele din tutun sunt retrase de pe piata ca urmare a unor modificari legislative privind conditiile de comercializare a acestor produse. In al doilea rand, este considerata valida si situatia in care produsele accizabile sunt eliberate pentru consum in Romania si ulterior sunt exportate, in vederea asigurarii unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici care efectueaza astfel de operatiuni in raport cu producatorii interni.

Modificarile introduc un nivel minim al garantiei pentru antrepozitele fiscale de productie, in scopul asigurarii unui minim necesar pentru incasarea eventualelor obligatii de plata la bugetul general consolidat. Se modifica si prevederea care dispune scutirea de la plata accizelor pentru alcoolul si produsele alcoolice utilizate in procedee de fabricatie, cu conditia ca produsul finit sa nu contina alcool, in sensul inlocuirii notiunii de "procedee" cu notiunea de "procese" pentru corelarea legislatiei nationale cu prevederile Directivei 92/83/CEE privind armonizarea structurilor accizelor la alcool si bauturi alcoolice, precum si aplicarea corecta si unitara a acestei scutiri.

In cadrul unei alte prevederi, se abroga temeiul legal din Codul fiscal in baza caruia se putea aplica un nivel redus de accize pentru amestecurile intre carburantii traditionali si biocarburanti, respectiv combustibilii traditionali si biocombustibili, avand in vedere faptul ca, de la 1 martie 2011, nu se mai practica un astfel de nivel redus.

Vor fi marcate si bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, in vederea diminuarii riscului de evaziune fiscala, tinand cont de nivelul mare al accizelor pentru aceste produse. De asemenea, se interzice comercializarea in vrac si utilizarea ca materie prima a alcoolului etilic cu o concentratie alcoolica sub 96,00% in volum, la fabricarea bauturilor alcoolice, pentru eliminarea riscului fabricarii de astfel de produse din materii prime neconforme din punct de vedere calitativ.

In mod implicit, se interzice practicarea, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, de catre producatori, importatori, operatori economici care realizeaza achizitii intracomunitare sau de catre persoane care comercializeaza, sub orice forma, de preturi de vanzare mai mici decat costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor vandute, la care se adauga acciza si taxa pe valoarea adaugata. Se stabilesc astfel contraventii si sistemul de aplicare aferent sanctiunilor existente.

Aceste produse sunt excluse de la conditiile privind circulatia in regim suspensiv de accize pentru circulatia produselor accizabile intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silita, in vederea fluidizarii procesului de valorificare a acestor produse. Este scutit de la plata accizelor tutunul prelucrat destinat in exclusivitate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor. Astfel se va asigura un climat concurential echitabil pentru operatorii din domeniul tutunului prelucrat.

In ceea ce priveste plata contributiilor sociale obligatorie, o exceptie in acest sens o constituie sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.

De asemenea, contributiile sociale se aplica unitar pentru indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.

In ultima instanta, sunt constituite metode de depunere trimestriala a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, precum si a virarii trimestriale a acestor obligatii, pentru anumite categorii de angajatori, respectiv, persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica care au un numar mic de salariati si realizeaza venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro (in cazul celor platitoare de impozit pe profit).
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxe si accize mai multe sau mai putine? Cum arata noile modificari din Codul Fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016