Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OFICIAL: Conditii somaj tehnic 2020. Cine sunt beneficiarii, documente necesare si termene de depunere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 20 Apr. 2020
Tags: somaj tehnic, indemnizatie stat, bani de la stat, conditii somaj tehnic 2020

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale - Violeta Alexandru - a explicat care sunt masurile concrete adoptate de Guvern pentru a veni in sprijinul sectorului economic, al angajatilor si al angajatorilor, deopotriva. Ministrul a aratat care sunt categoriile de beneficiari atat pentru somajul tehnic, cat si pentru alte tipuri de subventii, dar si care sunt sumele de care fiecare categorie poate beneficia.

Intr-un mesaj postat pe pagina personala de facebook, ministrul Alexandru a aratat concret cine poate beneficia de somaj tehnic platit de stat in aceasta perioada:

“Orice angajator care a inchis temporar total sau partial/a redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, si a evidentiat in REVISAL angajatii carora le intrerupe temporar total/partial contractul individual de munca (CIM). Somajul tehnic, conform codului muncii se acorda exclusiv angajatilor avand CIM. Inclusiv cluburile sportive si ONG, practic oricarui angajator avand salariati cu forma de angajare CIM”, noteaza ministrul Muncii.

Cat priveste cuantumul veniturilor, acesta arata ca angajatorii cu angajati avand CIM vor beneficia de 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din castigul salarial mediu brut (4070 lei), pentru fiecare persoana.

O alta categorie de beneficiari a unor indemnizatii de la stat, alta fata de cea care poate primi somaj tehnic, este cea a PF-urilor, intreprinderilor individuale, a persoanelor care obtin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe, precum si a structurilor sportive avand contracte de activitate sportiva.

Astfel, categoriile tip PFA, II, cei angajati cu drepturi de autor, orice forma de munca aferenta meseriilor liberale vor putea primi o indemnizatie lunara egala cu 75% din castigul salarial mediu brut (4070), in timp ce structurile sportive pentru persoanele avand contracte de activitate sportiva vor putea primi 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei sportive sau maximum 75% din castigul salarial mediu brut.

De asemenea, Ministrul Muncii atrage atentia asupra faptului ca angajatorii care isi permit si doresc asta pot suplimenta sumele pana la minimum 75% din salariu, conform Codului Muncii.

Pentru a beneficia de ajutor financiar de la stat, angajatorii cu angajati prin CIM trebuie sa depuna la ANOFM/AJOFM-urile din judetele in care au sediul social o cerere semnata si datata de catre angajator, o declaratie pe propria raspundere si lista angajati aflati in somaj tehnic.

Atentie: In Declaratie li se cere sa certifice faptul ca informatiile sunt adevarate si li se prezinta consecinta juridica a prezentarii unor informatii false. Raspunderea este a angajatorului/persoanei care depune Cererea.
 
  • Angajatorii trebuie sa depuna documentele la ANOFM in doua perioade, astfel:
• Pentru 16 – 31 martie incepand cu 1 aprilie.
• Pentru 1 aprilie – 16 aprilie incepand cu 1 mai.
 
  • Celelalte forme de munca – PFA, II, etc. – trebuie sa depuna la ANPIS/AJPIS-urile din judete cererea semnata si datata si Declaratia pe propria raspundere. Documentele trebuie depuse pana in data de 10 ale lunii (aprilie/mai).

Documentele se depun electronic, astfel:
  • La ANOFM – s-au creat adrese speciale in fiecare judet
  • La ANPIS – sunt in curs de creare adrese dedicate in fiecare judet.

Ministrul Muncii arata ca angajatorii care depun documentele la ANOFM isi vor primi banii in termen de 15 zile de la depunerea documentelor, iar celelalte categorii care depun la ANPIS vor primi indemnizatiile in 10 zile de la depunere.

ATENTIE! 

Exista si cateva exceptii de care este important sa tineti cont:
✓ In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care, cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia in cauza.
✓ In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cel mai avantajos.

Ministrul Muncii atrage atentia asupra faptului ca eventualele controale asupra sumelor primite se vor face exclusiv dupa perioada crizei!

Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OFICIAL: Conditii somaj tehnic 2020. Cine sunt beneficiarii, documente necesare si termene de depunere":
Rating:

Nota: 4.48 din 5 din 147 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016