Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale - Violeta Alexandru - a explicat care sunt masurile concrete adoptate de Guvern pentru a veni in sprijinul sectorului economic, al angajatilor si al angajatorilor, deopotriva. Ministrul a aratat care sunt categoriile de beneficiari atat pentru somajul tehnic, cat si pentru alte tipuri de subventii, dar si care sunt sumele de care fiecare categorie poate beneficia.
“Orice angajator care a inchis temporar total sau partial/a redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, si a evidentiat in REVISAL angajatii carora le intrerupe temporar total/partial contractul individual de munca (CIM). Somajul tehnic, conform codului muncii se acorda exclusiv angajatilor avand CIM. Inclusiv cluburile sportive si ONG, practic oricarui angajator avand salariati cu forma de angajare CIM”, noteaza ministrul Muncii.
Cat priveste cuantumul veniturilor, acesta arata ca angajatorii cu angajati avand CIM vor beneficia de 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din castigul salarial mediu brut (4070 lei), pentru fiecare persoana.
O alta categorie de beneficiari a unor indemnizatii de la stat, alta fata de cea care poate primi somaj tehnic, este cea a PF-urilor, intreprinderilor individuale, a persoanelor care obtin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe, precum si a structurilor sportive avand contracte de activitate sportiva.
Astfel, categoriile tip PFA, II, cei angajati cu drepturi de autor, orice forma de munca aferenta meseriilor liberale vor putea primi o indemnizatie lunara egala cu 75% din castigul salarial mediu brut (4070), in timp ce structurile sportive pentru persoanele avand contracte de activitate sportiva vor putea primi 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei sportive sau maximum 75% din castigul salarial mediu brut.
De asemenea, Ministrul Muncii atrage atentia asupra faptului ca angajatorii care isi permit si doresc asta pot suplimenta sumele pana la minimum 75% din salariu, conform Codului Muncii.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Pentru a beneficia de ajutor financiar de la stat, angajatorii cu angajati prin CIM trebuie sa depuna la ANOFM/AJOFM-urile din judetele in care au sediul social o cerere semnata si datata de catre angajator, o declaratie pe propria raspundere si lista angajati aflati in somaj tehnic.
Atentie: In Declaratie li se cere sa certifice faptul ca informatiile sunt adevarate si li se prezinta consecinta juridica a prezentarii unor informatii false. Raspunderea este a angajatorului/persoanei care depune Cererea.
- Angajatorii trebuie sa depuna documentele la ANOFM in doua perioade, astfel:
- Celelalte forme de munca – PFA, II, etc. – trebuie sa depuna la ANPIS/AJPIS-urile din judete cererea semnata si datata si Declaratia pe propria raspundere. Documentele trebuie depuse pana in data de 10 ale lunii (aprilie/mai).
Documentele se depun electronic, astfel:
- La ANOFM – s-au creat adrese speciale in fiecare judet
- La ANPIS – sunt in curs de creare adrese dedicate in fiecare judet.
Ministrul Muncii arata ca angajatorii care depun documentele la ANOFM isi vor primi banii in termen de 15 zile de la depunerea documentelor, iar celelalte categorii care depun la ANPIS vor primi indemnizatiile in 10 zile de la depunere.
ATENTIE!
Exista si cateva exceptii de care este important sa tineti cont:
Ministrul Muncii atrage atentia asupra faptului ca eventualele controale asupra sumelor primite se vor face exclusiv dupa perioada crizei!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Salariat cu timp partial. Plafon indemnizatie SOMAJ TEHNICLegea 59/2020: Tichete de masa acordate angajatilor din SOMAJ TEHNIC. Zile libere parinti. Prelungire indemnizatiiANOFM aplica 3 masuri de sprijin in perioada urmatoare: indemnizatia de SOMAJ TEHNIC, zile libere platite parintilor si „kurzarbeit”PFA care a beneficiat de SOMAJ TEHNIC si de plata a 41,5% din salariu. In acest caz se mai pot accesa microgranturi de 2000 de euro?Guvernul prelungeste perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta - OUG 35/2020Ultimele articole
Declaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendatSOMAJ TEHNIC in 2022. Conditii de aplicabilitateInstructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022Au fost publicate noi modele de documente necesare obtinerii Somajului Tehnic, conform OUG 2/2022Guvernul a aprobat reintroducerea SOMAJULUI TEHNIC in 2022 pentru angajati si profesionistiArticole similare
Cei care au de luat BANI DE LA STAT scapa de taxeTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriComisia Europeana: nu am impus taxa de autostradaSolutii pentru o mai buna colaborare intre Romania si tarile din UEProgramul START 2015: A fost publicata lista dosarelor admiseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"