Tags: somaj tehnic, calitatea de asigurat, sistemul asigurarilor sociale
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta, printr-un comunicat de presa, ca salariatii in somaj tehnic sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Astfel, pentru a restabili calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru angajatii aflati in somaj tehnic, pentru care angajatorii au virat sumele aferente contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, CNAS a solicitat Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca datele cuprinse in listele, asumate de reprezentantul legal al angajatorului, depuse potrivit art. XII din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2020, referitoare la persoanele si perioadele in care aceste persoane au fost in somaj tehnic.
In baza acestor informatii oficiale, CNAS a operat in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificarile necesare pentru ca salariatii care s-au aflat in somaj tehnic, dar care nu figurau in baza de date ca persoane asigurate in perioadele in care acestea au beneficiat de indemnizatia prevazuta la alin. (1) al art. XI din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2020, sa isi pastreze calitatea de asigurat, chiar daca aceasta indemnizatie a fost constituita ca obligatie de plata in Declaratia 112 la o data ulterioara, respectiv in luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020.
Prin aceasta procedura, a fost restabilita calitatea de asigurat pentru aproximativ 90 de mii de salariati care au fost in somaj tehnic, dar pentru care Declaratia 112 nu a fost completata in conformitate cu reglementarile prevazute in Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1942/979/819/2020. Mai exista insa situatii in care angajatorul a declarat incetarea raporturilor de munca, prin completarea in Declaratia 112 a datei lichidarii raporturilor de munca. In aceste cazuri este necesara depunerea unei declaratii rectificative din care sa rezulte situatia reala a raporturilor de munca. Mentionam ca Declaratiile 112 sunt depuse de angajatori la ANAF, iar datele sunt importate de CNAS in SIUI.
„Persoanele care indeplinesc conditiile legale pentru a beneficia de calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate trebuiau repuse in drepturi. Am gasit o formula care sa ajute la acest demers, respectand reglementarile in vigoare, si multumesc conducerii ANOFM pentru sprijinul acordat. Vom continua sa rezolvam punctual toate situatiile in care persoanele ce indeplinesc conditiile necesare pentru a fi asigurat in sistemul de sanatate sa beneficieze de acest drept. Principala noastra misiune este de a veghea ca drepturile asiguratilor sa fie respectate si vom interveni ori de cate ori va fi nevoie pentru a asigura accesul populatiei la asistenta medicala”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Pentru a evita astfel de situatii in viitor, angajatorii trebuie sa completeze Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, respectand reglementarile prevazute in Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1942/979/819/2020.
De asemenea, este necesar ca angajatorii care vor beneficia de masurile fiscale aprobate prin OUG nr.99/2020, prin care se creeaza posibilitatea amanarii platii taxelor pana la data de 25 octombrie 2020, sa completeze in Declaratia 112 constituirea lunara a obligatiei de plata, indiferent de data la care va fi efectuata efectiv plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calcul impozit pe profit si IMCA
Intrebare:
Profit 31.12.2024
1. Rezultatul fiscal 20,461,479 lei
2. Impozit pe profit (16% x rd. 1) 3,273,837 lei
3. Impozit pe profit scutit potrivit art. 22 din CF 248,398 lei
4. Reduceri conform OUG 153/2020 242,035 lei
5. Cheltuieli de sponsorizare care indeplinesc limitele de scadere din impozitul pe profit prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal 605,088 lei
6. Impozit pe profit determinat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod UIT persoane fizice
Intrebare:
In cazul situatiei in care societatea are activitatea 5320 - alte activitati postale si de curierat si efectueaza servicii de transport international in special pentru persoanele fizice (coletele nu au in general valoarea declarata si contin diverse precum haine, mobilier, pachete cu alimente pentru destinar, biciclete, etc.) si toate coletele sunt transportate intr-un autovehicul cu tonaj mai mare de 2,5 tone si coletele insumate au greutatea mai mare de 500 de kg. Ce obligatii are...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406
Intrebare:
In sectiunea Master Files, Assets, elementul AssetDisposal se trece cu plus sau cu minus, in xml-ul declaratiei anuale de active, D406? In exemplul cu mijloace fixe dat de ANAF este trecut cu minus, dar nu-mi dau seama daca este din perspectiva contului contabil 213xx, in sensul ca la achizitie este cu plus fiind pe debit, iar la iesire este cu minus fiind pe credit. Dar dupa denumirea lui, practic se subintelege ca este o iesire, este corect trecuta cu plus in xml? Pentru 2023 nu am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transport salariati. Decontare
Intrebare:
SC AGEXIMCO SRL acorda o suma fixa pentru transportul salariatilor proprii in suma de 100 lei lunar. Aceast avantaj salarial este trecut in Regulmentul Intern al societatii. Conform Art. 76 la 4 lit a coroborat cu Art 142 litera b din Legea 227/2015, cei 100 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributilor sociale. Fiecare angajat aduce un BF de benzina in suma de 100 inclusiv TVA lei, se face decont individual pentru fiecare angajat nu se deduce TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<