Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoanele de peste 40 de ani pot beneficia de servicii medicale decontate de stat chiar si in conditiile in care nu mai sunt fonduri alocate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: cnas, servicii medicale, decontarea serviciilor medicale

CNAS anunta ca, incepand cu luna iulie 2021, investigatiile recomandate de medicul de familie in cadrul consultatiilor de preventie, acordate pentru persoanele de peste 40 de ani se deconteaza din fondul alocat de casele de asigurari de sanatate pentru investigatii paraclinice, chiar si in conditiile in care nu mai sunt fonduri alocate.

Astfel, in situatia in care fondurile alocate de casa de asigurari de sanatate au fost epuizate la momentul in care asiguratul solicita acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigatii, urmand ca furnizorul sa primeasca ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin incheierea unui act aditional, in baza documentelor care justifica acordarea investigatiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea starii de sanatate a asiguratului asimptomatic cu varsta de peste 40 de ani 

(prevederile art. 2 alin. (4) din Anexa 18 la Ordinul ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2021 a Hotararii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021—2022).

Pentru a consulta ordinul, click AICI»»

„Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigatiilor recomandate de medicul de familie in cadrul consultatiei de preventie pentru asiguratul din lista proprie cu varsta de peste 40 de ani, pe motiv ca s-au epuizat fondurile. ii incurajez pe toti cei care intampina astfel de probleme sa sesizeze casele de asigurari de sanatate pentru remedierea unor astfel de situatii”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.

Pana la tiparirea formularului de bilet de trimitere pentru investigatii paraclinice in noul format, care va fi implementat nu mai tarziu de data de 30 septembrie 2021, in cadrul consultatiilor de preventie acordate pentru orice categorie de varsta medicul de familie va completa forma actuala a biletului de trimitere pentru investigatii, astfel:
 
„(ii) In casuta „PREV” se va nota:
 
cifra 1 – pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani inclusiv;
cifra 2 – pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani inclusiv;
cifra 3 – pentru copii cu varsta cuprinsa intre  10 si 17 ani inclusiv;
cifra 4 – pentru persoanele asimptomatice cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 de ani;
cifra 5 – pentru persoanele asimptomatice cu varsta de 40 de ani si peste.”

In titlul biletului de trimitere, medicul de familie va taia cu o linie sintagma: „a caror contravaloare se suporta de catre furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate” (Ordinul nr.1555/671/2021 pentru modificarea si completarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si a Instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate).

„Preventia este o componenta extrem de importanta a sistemului de sanatate, careia trebuie sa ii acordam o mai mare atentie pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Prevenirea imbolnavirilor si depistarea unor afectiuni in faze incipiente mai usor de tratat aduce beneficii majore. Pacientii vor avea sanse mai mari de recuperare, iar costurile vor fi mai mici. Noile reglementari reprezinta doar primii pasi pentru intarirea preventiei. Consultarile pentru viitorul Contract-cadru, prin care dorim sa introducem noi masuri in aceasta directie, vor demara in scurt timp, astfel incat sa putem lua cele mai bune decizii pentru sanatatea populatiei”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS .


Sursa: CNAS
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Persoanele de peste 40 de ani pot beneficia de servicii medicale decontate de stat chiar si in conditiile in care nu mai sunt fonduri alocate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016