Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenzi de 30.000 lei pentru comerciantii care NU afiseaza la raft, pe langa reducere, cel mai mic pret practicat in ultimele 30 de zile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 26 Mai. 2022
Amenzi de 30.000 lei pentru comerciantii care NU afiseaza la raft, pe langa reducere, cel mai mic pret practicat in ultimele 30 de zile
Tags: amenzi comercianti, reduceri, afisarea celui mai mic pret practicat

Executivul a adoptat recent un Proiect de Hotarare Guvernamentala care stabileste noi reguli pentru comercianti. Acestia sunt obligati sa afiseze la raft, atunci cand fac reduceri, si ultimul pret practicat in ultimele 30 de zile. Amenzile pentru nerespectarea legii ajung pana la 30.000 lei.

 
Conform actului normativ, orice anunt de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Dovada practicarii pretului anterior se va face prin documente prezentate de comerciant, in acest sens, la solicitarea personalului imputernicit al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.

In cazul produselor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.

In cazul produselor prezente la comercializare intr-o perioada mai mica de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator ?n aceasta perioada ?nainte de data aplicarii reducerii de pret. Vanzatorul indica ?ntr-un mod clar, lizibil si usor de indentificat perioada ?n care pretul anterior a fost aplicat. Daca reducerea de pret este majorata treptat, pe perioada aceleiasi campanii de reducere, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret.

Atentie! Prevederile se aplica si ?n cazul structurilor care practica vanzari in regim de outlet.

In cazul in care structurile care practica vanzari in regim de outlet compara preturile de vanzare cu pretul de magazin de fabrica al producatorului sau cu pretul de catalog sau cu un alt pret de referinta echivalent, acestea ofera in scris informatii clare, lizibile si usor de indentificat cu privire la pretul de referinta utilizat pentru comparatie.

In cazul in care produsul nu a fost expus spre vanzare in perioada ultimelor 30 de zile in structurile care practica vanzari in regim de outlet, pretul anterior il reprezinta pretul de magazin de fabrica al producatorului sau pretul de catalog, dovedit cu documente din partea producatorului/vanzatorului din care sa rezulte care este pretul cel mai mic.

Nerespectarea prevederilor referitoare la indicarea pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;

Nerespectarea prevederilor referitoare la indicarea pretului anterior aplicat de vanzator ca urmare a unui anunt de reducere a pretului, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei;

La aplicarea sanctiunilor sunt avute in vedere urmatoarele criterii:

a) natura, gravitatea, amploarea si durata incalcarii;
b) orice actiune intreprinsa de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;
c) orice incalcare anterioara savarsita de comerciant, ce se regaseste in mod obligatoriu in cadrul cazierului comercial;
d) beneficiile financiare dobandite sau pierderile evitate de comerciant datorita incalcarii, daca sunt disponibile datele relevante;
e) sanctiunile aplicate comerciantului pentru aceeasi incalcare in alte state membre, in cazurile transfrontaliere in care sunt disponibile informatii cu privire la astfel de sanctiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritatile nationale insarcinate sa asigure respectarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului si de abrogare a Regulamentului (CE) nr.2006/2004;
f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstantelor cazului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor notifica Comisiei Europene, dispozitiile sanctionatorii si ii comunica orice modificare ulterioara.

Sanctiunile NU exclud aplicarea altor masuri de remediere aflate la dispozitia consumatorilor in temeiul altor dispozitii legale in vigoare.
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenzi de 30.000 lei pentru comerciantii care NU afiseaza la raft, pe langa reducere, cel mai mic pret practicat in ultimele 30 de zile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016