Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi fonduri pentru cadastrarea GRATUITA a imobilelor romanilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 17 Ian. 2019
Tags: cadastru, fonduri europene, inregistrare cadastrala gratuita

Romanii vor beneficia de inscrierea gratuita a imobilelor in cartea funciara, printr-un program national de amploare, sustinut financiar de Uniunea Europeana. Comisarul European, Corina Cretu, a aprobat alocarea a 266 milioane de euro pentru extinderea sistemului de cadastru din Romania.

Proiectul de mare amploare, prin care sunt alocate aproximativ 266 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), a fost aprobat zilele trecute de comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Fondurile vor fi folosite pentru extinderea ariei de acoperire a sistemului de cadastru, in special in zonele rurale ale Romaniei.

“Acest proiect finantat prin politica de coeziune vine in sprijinul persoanelor care traiesc in mediul rural, protejand drepturile de proprietate ale acestora. Proiectul va facilita totodata accesul proprietarilor de terenuri la fondurile UE si va contribui la dezvoltarea economica a acestor regiuni, intrucat o securitate juridica sporita va stimula investitiile si va accelera implementarea acelor proiecte de infrastructura care sunt cruciale”,spune comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.

Finantarea din partea Uniunii va fi folosita pentru inregistrarea terenurilor din zonele rurale in registrul de carte funciara, pentru scanarea si arhivarea registrelor existente, formarea personalului implicat in aceste activitati, stimularea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru serviciile de inregistrare, precum si pentru a imbunatati felul in care este gestionat si monitorizat proiectul.

“In anul 2018, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a accesat fonduri europene pentru lucrari de cadastru general, urmand ca 660 de comune din Romania sa fie cadastrate. Numarul imobilelor inregistrate prin Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF) a ajuns la peste 1.165.000 si, tot anul trecut, ANCPI a eliberat online cel mai mare numar de extrase de carte funciara, aproape 500.000”, arata ANCPI, intr-un comunicat de presa remis joi, 17.01.2019.

Anul trecut au fost inregistrate 500.000 de imobile, la nivelul intregii tari, cu o crestere de 31%, fata de anul precedent – 2017.
Prin PNCCF, program sustinut de Guvernul Romaniei, toate proprietatile sunt inregistrate gratuit pentru cetateni in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

Lucrarile de inregistrare sistematica sunt contractate fie de Agentia nationala de cadastru, fie direct de primarii, la nivelul intregii unitati administrativ-teritoriale (UAT) sau la nivel de sector cadastral. Programul este finantat din venituri proprii ale ANCPI si fonduri europene.
In 2018, ANCPI a majorat suma pe care fiecare primarie o poate accesa la 155.000 de lei (comparativ cu 150.000 lei, in 2017 si 135.000 lei, in 2016). De asemenea, tot de anul trecut, primariile pot cofinanta lucrarile de inregistrare sistematica, contribuind cu bani din bugetul propriu. 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi fonduri pentru cadastrarea GRATUITA a imobilelor romanilor":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016