Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect de ordin - implementarea prevederilor privind repartizarea trimestriala a dividendelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2018
Tags: repartizarea trimestriala a dividendelor, monografie contabila, reglementari contabile

Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat, in data de 27.08.2018, un Proiect de Ordin pentru completarea unor reglementari contabile. Este vorba de modificarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802/2014 precum si reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2.844/2016.

Modificarile propuse vizeaza adaptarea reglementarilor contabile la modificarile aduse prin Legea nr. 163/2018 cu privire la repartizarea trimestriala de dividende, respectiv:
   
1. Clarificari cu privire la situatiile financiare interimare
 
Cu privire la situatiile financiare interimare proiectul propune:
   
• In cazul entitatilor care aplica reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 si care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare, acestea sa fie formate din:
- bilant, 
- contul de profit si pierdere,
-politicile contabile semnificative;
   
• In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare sa se efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor OMFP nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
   
• Situatiile financiare interimare:
- sa aiba aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale,
- sa se intocmeasca pe baza datelor cumulate de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende, 
- sa se depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor. 
    
2. Referitor la inregistrarea in contabilitate a dividendelor repartizate in cursul exercitiului financiar, se propune introducerea contului 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” si functiunii acestuia, monografia contabila fiind:
 
Dividendele repartizate in baza situatiilor financiare interimare – 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”;
 
Regularizarea sumelor dupa aprobarea situatiilor financiare –  457 „Dividende de plata” = 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect de ordin - implementarea prevederilor privind repartizarea trimestriala a dividendelor":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016