Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene. Performantele cele mai slabe ...
Cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene. Performantele cele mai slabe au fost in domeniile transporturi si mediu, domenii ce beneficiaza de cele mai mari sume.O analiza a companiei de audit si consultanta KPMG arata ca Romania a obtinut pana la sfarsitul anului trecut plati efective de numai 1,5 miliarde euro (7%) din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil in perioada 2007-2013 prin sapte Programe Operationale, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.
La nivel regional, in cele 10 tari care au aderat la UE dupa 2004, rata platilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performante, cu un procentaj de 30%, urmata de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria si Polonia (16% fiecare), Bulgaria (10%) si Romania (7%).
Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in clasamentul contractelor, reusind in perioada 2007-2010 sa obtina promisiuni pentru 10,4 miliarde euro din fondurile disponibile, adica un procentaj de 45%, fata de 37% pentru vecinii de la sud de Dunare. Rata fondurilor contractate de Romania este insa de asemenea sub media regiunii, de 53%, reiese din studiul KPMG.
Romania a inregistrat cele mai slabe performante in privinta platilor efective obtinute prin Programele Operationale (PO) Transport si Mediu, care au alocate cele mai mari sume. Totusi, cu exceptia PO Transporturi si PO Cresterea Competitivitatii Economice, autoritatile au reusit sa incheie contracte care acopera cel putin 43% din bugetul total alocat in toate celelalte sectoare majore.
Astfel, in cadrul PO Transporturi, cu un buget de 5,698 miliarde euro in perioada 2007-2013, Romania a obtinut plati efective de numai 47 milioane euro pana la finele anului trecut, adica mai putin de 1% din fondurile disponibile. Contractele semnate in acest sector acopera 836 milioane euro, adica 15% din bugetul total.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Fondurile incasate prin PO Mediu insumeaza 122 milioane euro, adica 2% din totalul de 5,611 miliarde euro alocate, insa valoarea grant-urilor contractate se ridica la 2,4 miliarde euro, reprezentand 43% din finantarea disponibila.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Asteptand modernizareaAr putea fi eliminata acciza suplimentara pe carburanti?E-Factura: Facturile emise de asociatiile de proprietari se transmit in sistem?Comunicat Finante: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutarOperatiuni intracomunitare si marfa care nu iese din ROMANIA. Cum tratam TVA-ul?Ultimele articole
Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025E-Transport vs E-TVA: Cum gestionam neconcordanteleCBAM: Ce este, cum functioneaza si ce obligatii au importatorii din ROMANIAComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaOSS (One-Stop-Shop): Ce este, cine si cum trebuie sa se inregistreze in sistem + studii de caz utileArticole similare
Deschidere punct de lucru. Procedura de urmat pentru infiintarea unui sediu secundarCe inregistrari contabile se fac la distribuirea dividendelor in naturaUn nou proiect promite garantii de stat de pana la 80% fermierilor romani la achizitia de terenuriPrevederi pentru depunerea formularului 096Guvernul pregateste noi masuri economice de sprijinire a companiilorUltimele articole
Depasire plafon de 100.000 EURO. Trecere la impozit pe profit si TVA lunarVoucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025Diurna externa. MODEL de calcul pentru diurna externa acordata soferilorCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 EURONeplatitor de TVA. MONOGRAFIE contabila in cazul importului de bunuri
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"