Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturile de curent si gaze vor veni direct compensate la clientii casnici (Legea 259/2021)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 02 Nov. 2021 Exclusiv
Facturile de curent si gaze vor veni direct compensate la clientii casnici (Legea 259/2021)
Tags: legea 259/2021, compensarea facturilor de curent si gaze, limite

Clientii casnici vor beneficia, in perioada lunilor noiembrie 2021-martie 2022, de compensarea facturilor la curent si gaze, asa cum este prevazut de Legea 250/2021 care a fost publicata recent in Monitorul Oficial. Actul normativ aduce o veste buna, si anume faptul ca facturile vor veni clientilor direct compensate la clienti.

Astfel, pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru clientii casnici.

Este vorba despre acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice, si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale, in conditiile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.

Compensarea facturilor se va face de furnizorii de curent si gaze in mod direct, fara ca beneficiarii sa fie nevoiti sa mai faca ceva. Singura conditie este ca acestia sa nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil.

„Compensatia acordata clientilor casnici va fi evidentiata distinct cu semnul «minus» in facturile/anexele la facturile emise de furnizorul de energie electrica/gaze naturale. Schema de sprijin se aplica in facturile emise asociatiei de proprietari/locatari pentru consumul de gaze naturale al condominiului”, se precizeaza in document.

Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru clientii casnici si documentele justificative se comunica de catre furnizori Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora.

Decontarea catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale se realizeaza in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii de catre furnizori a informatiilor necesare, prin plati directe catre furnizori.

Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de sprijin, documentele justificative in baza carora se realizeaza decontarea, precum si alte masuri necesare aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului energiei si al ministrului finantelor, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala verifica corectitudinea intocmirii situatiilor centralizate de plata de catre furnizori si, dupa caz, ia masuri in vederea recuperarii de la furnizor a sumelor primite necuvenit.

Pana la data de 31 decembrie 2022, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei verifica corectitudinea intocmirii situatiilor de plata de catre furnizori intr-un esantion de minimum 2% si transmite Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala rezultatele verificarilor in vederea dispunerii, dupa caz, a recuperarii de la furnizor a sumelor primite necuvenit.

Limita maxima a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, pentru clientii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. a), este:

a) 1.500 kWh energie electrica, alocat in transe lunare, conform anexei;
b) echivalentul in kWh a 1.000 m^3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m^3, alocat in transe lunare, conform anexei.

La limitele prevazute mai sus ( la punctul a)  ) se accepta o abatere in favoarea beneficiarului compensatiei prevazut la art. 1 alin. (2) lit. a) de maximum 10%.

Pentru a beneficia de compensatia acordata clientilor casnici, consumul de energie electrica/gaze naturale al clientilor din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrica in perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale si nu trebuie sa depaseasca consumul de referinta determinat conform art. 1 alin. (5):

Consumul de referinta pentru un loc de consum se determina ca produs intre consumul zilnic de referinta si numarul de zile din perioada de facturare. Consumul zilnic de referinta pentru fiecare luna din perioada noiembrie 2021 - martie 2022 este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

In cazul energiei electrice:

noiembrie - 297,9 kWh;
decembrie - 307,83 kWh;
ianuarie - 307,83 kWh;
februarie - 278,04 kWh;
martie - 307,83 kWh.

In cazul consumului de gaze naturale, limitele de consum aplicabile sunt:

noiembrie - 1.649,05 kWh;
decembrie - 2.405,61 kWh;
ianuarie - 2.762,51 kWh;
februarie - 2.512,56 kWh;
martie - 2.330,27 kWh.


 
 
 
 
Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii" a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1036 din 29 octombrie 202.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturile de curent si gaze vor veni direct compensate la clientii casnici (Legea 259/2021)":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016