Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Potrivit comunicatului emis de Ministerul de Finante, Romania a emis, pentru prima oara in istoria sa, obligatiuni in dolari pe piata externa pe 30 ani. Romania trece astfel in categoria economiilor emergente mature, a caror datorie este finantata pe piata libera pe maturitati lungi, semn al cresterii increderii investitorilor in fundamentele si perspectivele economiei romanesti si al predictibilitatii politicii economice.
Romania a emis astazi doua serii de obligatiuni denominate in dolari cu maturitati de 10 si 30 de ani, in valoare totala de 2 miliarde. Oferta a fost suprasubscrisa de peste 5 ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor fata de anuntul initial. Astfel, Romania a imprumutat 1 miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%), si 1 miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).
Atragerea unei sume de 2 miliarde dolari intr-o singura operatiune reprezinta o oportunitate de prefinantare pe fondul asteptarilor de crestere a dobanzii de referinta pe piata americana. De altfel, dobanda de referinta pentru obligatiunile la 10 ani emise de Trezoreria SUA a crescut cu 86 puncte de baza fata de februarie 2013 (la precedenta emisiune a Romaniei pe 10 ani), in timp ce prima de risc a Romaniei s-a redus cu 36 puncte de baza, pe fondul rezultatelor macroeconomice pozitive.
Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania urmareste extinderea maturitatii medii a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.
Emisiunea a fost administrata de catre BNP Paribas, Citibank, JP Morgan.
Sursa: MFP

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: Atragerea raspunderii solidare. Ce implica procedura recuperarii creantelor fiscale?Norme complete privind combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plataNoua platforma CE combate planificarea fiscala agresiva si paradisurile fiscaleCine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?OANAF 3477 din 2013: Noile reguli privind introducerea de bunuri in RomaniaUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
De ce nu reusesc firmele romanesti sa se extinda? 5 bariereINS: Comenzile noi din industria prelucratoare, in termeni nominali, au crescut in anul 2015 cu 3,6%Isarescu: \"Romanii parca mananca paine si tigari\"Autoritatile doresc suplimentarea cheltuielilor ca urmare a modificarii proiectiei de crestere a economieiFurnizori neachitati de 5 ani. Ce consecinte apar?Ultimele articole
INS: Pretul productiei industriale, in crestere cu 6% in august 2018Noutati privind indicele preturilor productiei industrialeCati bani imprumuta tara noastra pentru functionarea statului?Articole similare
Noutati legislatie fiscala 7 - 11 septembrie 2009 - Monitorul Oficial
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"