Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata teste Covid-19 si de imunitate pentru angajati. Sumele sunt considerate cheltuieli deductibile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: teste covid pentru angajati, cheltuieli deductibile, plata impozitului pe profit

Ne intereseaza daca testul PCR pentru depistarea virusului SARS-COV2 si testul de imunitate, platite de catre o firma pentru angajatii sai, sunt considerate cheltuieli deductibile la plata impozitului pe profit.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 

Potrivit prevederilor art. 25, alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, si ale pct. 13, alin. (2) din normele metodologice de aplicare ale acestuia, aprobate prin HG nr. 1/2016, cheltuielile inregistrate de societate sunt considerate deductibile atunci cand se determina rezultatul fiscal, daca sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
In aceasta categorie sunt incluse si cheltuielile efectuate pentru securitatea si sanatatea in munca, prevazute in Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, precum si in actele normative adiacente.
 
La aceste prevederi se adauga si cele privind masurile dispuse la art. 1 din Ordinul nr. 3577/831/2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
 
Aceste dispozitii stabilesc faptul ca angajatorii trebuie sa instruiasca salariatii cu privire la masurile de securitate privind infectia cu SARS-CoV-2 pe perioada in care acestia isi desfasoara activitatea.
 
In baza acestor prevederi, atat medicii de medicina muncii cat si persoanele desemnate cu atributii privind securitatea si sanatatea in munca, pot stabili ca masura de protectie impotriva infectarilor la locul de munca, testarea angajatilor.
 
Cheltuielile respective se inregistreaza in evidenta contabila prin articolul ”628 ”Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” sau 6458 ”Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala” = 5311/5121 ”Casa in lei”/”Conturi la banci in lei”, in functie de cazul concret si principiile contabile aprobate pentru aplicare in aceasta speta.
 
Mentionam ca este vorba de cheltuielile privind efectuarea de catre societate a testarilor privind infectia cu SARS-CoV-2 (Covid – 19) si nu a testului de imunitate.
 
De asemenea, sub rezerva faptului ca aceste testari sunt efectuate la prescriptiile de specialitate ale medicului de medicina muncii si nu la solicitarea in particular a angajatilor (de ex. pentru turism in alte tari) cheltuielile de aceasta natura sunt considerate deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit art. 25, alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
 
Este posibil ca in perioada urmatoare acest tratament sa faca subiectul unui act normativ emis de Guvern, potrivit anuntului facut de Ministrul Finantelor in sedinta de Guvern din data de 8 octombrie.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata teste Covid-19 si de imunitate pentru angajati. Sumele sunt considerate cheltuieli deductibile?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016