Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Argumente privind aplicarea regimului de deducere de catre locatar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iul. 2009
Tags: argumente, regim de deducere, locatar

Referitor la ratele de leasing: Pentru stabilirea tratamentului fiscal al TVA aferente ratelor de leasing datorate de locatar, trebuie avute in vedere definitiile preluate din Codul fiscal, titlul I ...

    • Referitor la ratele de leasing:

Pentru stabilirea tratamentului fiscal al TVA aferente ratelor de leasing datorate de locatar, trebuie avute in vedere definitiile preluate din Codul fiscal, titlul I cap. 3 art. 7, cu privire la contractele de leasing incheiate intre un locator si un locatar:

  • contractul de leasing financiar este contractul de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

1. riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;

2. contractul prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;

3. utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mic sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;

4. perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului;

5. valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;

  • contractul de leasing operational este contractul de leasing care transfera locatarului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala. Riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala poate aparea intr-una din urmatoarele doua situatii alternative:

– optiunea de cumparare nu este exercitata la inceputul contractului;
– contractul prevede in mod expres restituirea bunului la momentul expirarii contractului.

Asa cum se poate constata, contractul de leasing operational nu indeplineste niciuna dintre conditiile enumerate pentru contractul de leasing financiar de la numarul 2 la 5.

Ratele de leasing financiar si cheltuielile accesorii acestora sunt facturate de catre locator conform graficelor din contracte stabilite pentru perioada cuprinsa intre data inceperii contractului de leasing si data la care este formulata optiunea de cumparare a bunului. Data in ceperii contractului de leasing este data la care bunul este pus la dispozitia locatarului.

Privita ca operatiune economica, rata de leasing este considerata o prestare de servicii atat pentru locator, cat si pentru locatar, indiferent de faptul ca factura se emite in cadrul unui contract de leasing operational sau in cadrul unui contract de leasing financiar.

Suma TVA aferenta unui contract de leasing financiar este deductibila pentru utilizator pentru toate componentele unui astfel de contract facturate de locator:

  • rata de capital, dobanda, diferente de curs valutar calculate pentru oscilatiile de curs valutar intre perioada negocierii pretului si data emiterii facturilor, recuperarea costurilor de asigurare, comisioanele de derulare a contractului, chiar daca vehiculul rutier utilizat in regim de leasing financiar are urmatoarele caracteristici:

– greutatea maxima autorizata: 3.500 kg;
– numarul de scaune pentru pasageri, inclusiv sca unul soferului: 9.

Pe parcursul derularii unui contract de leasing, utilizatorul nu are calitatea de cumparator al vehiculului, ci calitatea de beneficiar al unui drept de folosinta transmis de locator in calitate de proprietar.

Pentru bunul achizitionat, locatorul si-a exercitat dreptul de deducere a TVA la data achizitiei ca moment al faptului generator si al exigibilitatii TVA.

Datorita acestui tratament fiscal prin care rata de leasing si celelalte elemente care decurg din acordarea de catre proprietar a dreptului de utilizare a vehiculului este incadrata la „servicii“, locatarul/utilizatorul are drept de deducere pentru TVA inscrisa in factura emisa de catre locator la data scadentei ratelor de leasing, conform graficelor din contract.

    • Referitor la valoarea reziduala:

In cadrul unui contract de leasing, operatiunea reprezinta pentru locator operatiune de livrare de bun si pentru locatar, operatiune de achizitie a bunului respectiv, numai in situatia in care, la sfarsitul perioadei de leasing, finantatorul ii transfera dreptul de proprietate asupra bunului respectiv, la solicitarea locatarului. In acest moment, al formularii optiunii de cumparare a bunului utilizat in regim de leasing, se considera ca are loc sfarsitul contractului de leasing.

„Sfarsit“ al perioadei de leasing poate fi considerata si data la care locatarul (utilizatorul) poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing stabilita prin contractul incheiat.

In aceasta calitate de cumparator al bunului, la momentul primirii de la locator a facturii privind valoarea reziduala, locatarul trebuie sa decida daca vehiculul achizitionat:

– se incadreaza la exceptii, caz in care isi poate exercita dreptul de deducere a TVA calculate la valoarea reziduala considerata baza de impozitare a TVA;
– nu se incadreaza la exceptii, caz in care isi limiteaza dreptul de deducere a TVA calculata la valoarea reziduala.

Referitor la limitarea dreptului de deducere a TVA, pentru un contract de leasing sunt aplicabile doua tratamente fiscale diferite:

– unul pentru derularea unui contract de leasing concretizat in rate de leasing aferente Consilier TVA bunului utilizat;
– unul pentru incheierea unui contract de leasing concretizat in achizitia la valoarea reziduala a bunului utilizat anterior.

Cand apare riscul transformarii unui contract de leasing din contract de prestari servicii intr-un contract de livrare a unui bun?

Pentru a evita riscul transformarii unui contract de prestari servicii in contract de livrare de bunuri, even is farment care schimba radical tratamentul fiscal d.p.d.v. al limitarii dreptului de deducere a TVA, optiunea locatarului de cumparare a bunului utilizat nu poate fi formulata mai devreme de 12 luni de la data inceperii contractului de leasing.

Totusi, in situatia in care o astfel de optiune se exercita inainte de parcurgerea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, prin Codul fiscal se considera ca utilizarea bunului nu mai reprezinta o operatiune de prestari servicii, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului.

In aceasta situatie, suma TVA aferente ratelor de leasing facturate anterior in cadrul perioadei de 12 luni, se supune cerintelor de limitare a dreptului de deducere deoarece se considera a fi aferenta unei operatiuni de achizitie de bunuri.

Acelasi risc de transformare a unui contract de prestari servicii in contract de livrare de bunuri se produce si in situatia in care optiunea de cumparare a vehiculului se exercita dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, dar inainte de sfarsitul perioadei de leasing. In acest caz, valoarea ramasa include atat valoarea reziduala, cat si valoarea ratelor care nu au ajuns la scadenta datorita devansarii termenului de inchidere a contractului.

In cele doua situatii prezentate cu privire la formularea anticipata a optiunii de cumparare, din momentul formularii optiunii de cumparare, operatiunea este reconsiderata drept o achizitie de bun. In acest caz, utilizatorul pierde calitatea de beneficiar al unui serviciu si dobandeste calitatea de cumparator al unui bun.

Asa cum rezulta si din circulara Ministerului Finantelor Publice nr. 341.061 din 15.05.2009, in aceasta situatie prevederile privind limitarea dreptului de deducere a TVA se aplica la intreaga valoare de achi zitie a vehiculului ca baza de impozitare a operatiunii de livrare a vehiculului.

Inainte de formularea optiunii de cumparare a bunului, fie inainte de 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, fie inainte de sfarsitul perioadei de leasing, locatarul trebuie sa analizeze daca vehiculul achizitionat:

  • se incadreaza la exceptii, caz in care se considera ca:

– a exercitat corect dreptul de deducere aferenta ratelor de leasing pe intreaga perioada de derulare a contractului;
– are drept de deducere a TVA calculate la valoarea reziduala;

  • nu se incadreaza la exceptii, caz in care se considera ca:

– nu a exercitat corect dreptul de deducere aferenta ratelor de leasing pe intreaga perioada de derulare a contractului si trebuie sa ajusteze acest drept daca ratele de leasing sunt facturate de locator dupa data de 1 mai 2009;
– are drept limitat de deducere a TVA facturate de locator la va - loarea reziduala.

Important
Daca utilizatorul opteaza pentru achizitia vehiculului inainte de 12 luni de la data inceperii contractului de leasing, operatiunea se considera o achizitie de bun pentru intreaga valoare a acestuia la data punerii la dispozitie de catre locator, dar numai dupa data de 1 mai 2009.

Daca utilizatorul opteaza pentru achizitia vehiculului dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, operatiunea se considera o achizitie de bun pentru valoarea la care se face transferul, valoare care cuprinde si ratele care nu au ajuns la scadenta. Se considera prestare de serviciu valoarea ratelor scadente inainte de formularea optiunii de cumparare.

Articol preluat din Actualizarea Consilier TVA nr. 18, iunie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 17 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Argumente privind aplicarea regimului de deducere de catre locatar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016