Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati privind declaratiile informative 392 A, 392 B si 393

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: livrari active fixe, declaratia informativa392 a, 393, formularul 392b, livrari de bunuri

Va prezentam mai jos informatiile necesare in ce priveste depunerea declaratiilor informative 392 A, 392 B, 393 aferente anului 2012.Obligativitatea depunerii declaratiilor informative 392 A, 392 B, 393 aferente anului 2012 rezulta din prevederile art. 156^3 alin. (4), (5), (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Termen de depunere : pana la data de 25 februarie 2013.

in aplicarea acestor prevederi se va avea in vedere Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 65/22.01.2012 privind modificarea Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1081/07.02.2011.

>> "Declaratia informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul 2012" cod 392 A:

- se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, efectiv realizata la finele anului calendaristic 2012, este inferioara sumei de 220.000 lei.


* la Sectiunea III "Cifra de afaceri" se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului 2012, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

* la Sectiunea IV "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se inscriu:

- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153.

Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si datele privind TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si valoarea TVA inscrise in "Jurnalul pentru vanzari".


>> Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul 2012" cod 392 B:

- se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, efectiv realizata la finele anului calendaristic 2012, este inferioara sumei de 220.000 lei.

* la Sectiunea III "Cifra de afaceri" se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului 2012, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

* la Sectiunea IV "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se inscrie baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre:
- persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
- persoane neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari".
* la Sectiunea V "Achizitii de la" se completeaza:
- baza de impozitare pentru achizitii si TVA aferenta de la persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
- baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153. in acest caz coloana TVA nu se completeaza.

Datele privind valoarea achizitiilor de bunuri si de servicii si TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari" .


>> "Declaratia informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul 2012" cod 393:

- se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal care in anul 2012 au prestat servicii de transport international de persoane cu suma totala a veniturilor obtinute din vanzarea de bilete, pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania.

IMPORTANT: in situatia in care o persoana impozabila a realizat la sfarsitul anului 2012 o cifra de afaceri inferioara sumei de 220.000 lei si pe parcursul acestui an a avut atat calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cat si calitatea de persoana neinregistrata in scopuri de TVA, va avea obligatia depunerii atat a formularului 392A pentru perioada din anul 2012 in care a fost inregistrata in scopuri de TVA, cat si a formularului 392B pentru perioada din anul 2012 in care a fost neinregistrata in scopuri de TVA.

Mentionam ca, obligatia depunerii ambelor formulare revine inclusiv persoanelor impozabile care in anul 2012 au optat pentru aplicarea regimului normal de TVA.

Totodata, precizam ca persoanele impozabile care in cursul anului 2012 au fost inregistrate in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de scutire (220.000 lei), au obligatia depunerii doar a formularului 392B, pentru activitatea aferenta perioadei din an in care aceste persoane au beneficiat de regimul special de scutire, prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal.

Art. 152 alin. (2) din Codul fiscal:

Cifra de afaceri este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitatii economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Conform art. 219 din Codul de procedura fiscala neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare conform celor de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
- de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice
- de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele juridice

Sursa: DGFP ArgesRedactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Noutati privind declaratiile informative 392 A, 392 B si 393":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016