Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebari: Societatea noastra este pe punctul de a incheia un contract , avand ca obiect: Colectarea deseurilor de tipul fier vechi si transportul lor la un depozit de fier vechi. Intrebarile ...
Intrebari:
Societatea noastra este pe punctul de a incheia un contract , avand ca obiect:
Colectarea deseurilor de tipul – fier vechi si transportul lor la un depozit de fier vechi.
Intrebarile sunt :
1. Activitatea de colectare si depozitare pentru fierul vechi presupune din pct.de vedere fiscal ceva deosebit ?
2. Trebuie sa ai in cadrul codurilor CAEN si acest tip de activitate- firma detinand deja printre codurile CAEN si codul 3832-“Recuperarea materialelor reciclabile sortate” ? Si care ar fi codul respectiv.
3. Din punct de vedere TVA – colectarea si apoi depozitarea fierului vechi – (firma noastra fiind platitoare de TVA) este o activitate ce se factureaza catre depozitele de fier vechi cu TVA?
Solutie oferita de Serviciul de Consultana al Consilier TVA Manualul Contabilului Incepator - stick USB Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Beneficiaza si tu de vocucherul de reducere pentru consultanta personalizata
detalii aici
D.p.d.v. fiscal, pentru activitatea de colectare si comercializare a deseurilor de fier trebuie respec-tate atat prevederile cuprinse in Codul fiscal cu privire la TVA cat si prevederile cuprinse in legislatia cu privire la fondul pentru mediu.
D.p.d.v. al TVA, pentru livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea aces-tora definite prin O.U.G. nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, se aplica ma-surile de simplificare reglementate prin articolul 160 alineatul 2 litera a) din Codul fiscal.
Masurile de simplificare se aplica numai in situatia in care cei doi parteneri participanti la tranzactia cu deseuri sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA. In aceste conditii, pe facturile emise, furnizorii nu trebuie sa inscrie taxa colectata aferenta operatiunii, revenind beneficiarilor obligatia determinarii taxei aferente si raportarea acesteia prin decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.
Astfel, daca depozitele de fier vechi sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, trebuie sa aplicati masurile de simplificare. Daca depozitele nu sunt inregistrate TVA, pentru vanzarea deseurilor colectate, firma dvs. este obligata sa aplice regimul normal de taxare prin colectarea TVA cu cota standard de 19%.
Referitor la codul CAEN care trebuie inscris in obiectul de activitate pentru desfasurarea acestor operatiuni nu ma pot pronunta.
Consider ca acest cod este impus de catre comisia de autorizare a activi-tatii de colectare a fierului vechi asa cum se reglementeaza prin O.U.G. nr. 16 din 26 ianuarie 2001 pri-vind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata. Firmele care realizeaza activitati de colec-tare a deseurilor industriale reciclabile de la persoane fizice isi pot desfasura activitatea numai in baza autorizatiei de colectare emise de prefectura judetului, cu avizul primariei comunei, orasului sau muni-cipiului in care isi desfasoara activitatea agentul economic respectiv, in baza urmatoarelor documente:
1. dovada detinerii spatiului si dotarilor corespunzatoare necesare pentru depozitarea deseurilor colectate;
2. autorizatia de mediu emisa de autoritatea teritoriala pentru protectia mediului.
Autorizatia de colectare cuprinde urmatoarele elemente:
• denumirea agentului economic colector;
• datele de identificare a agentului economic colector:
- sediul;
- numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului;
- codul fiscal;
• grupa de deseuri industriale reciclabile pentru care se acorda autorizatia de colectare;
• adresa punctului de colectare;
• termenul de valabilitate.
Autorizarea din punct de vedere al protectiei mediului a activitatilor prin care se realizeaza operatiunile de valorificare a deseurilor industriale reciclabile se face de catre autoritatile teritoriale pentru protectia mediului, in baza legislatie de mediu in vigoare.
Alte acte normative pe care vi le recomand d.p.d.v. organizatoric si administrativ sunt:
]* O.U.G. nr. 78 din 16 iunie 2000 privind regimul deseurilor cu toate modificarile si completarile ulterioare;
* H.G. nr. 856 din 16 august 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase;
* H.G. nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deseurilor.
D.p.d.v. al fondului pentru mediu, pentru activitatea de colectare a fierului vechi se datoreaza in baza prevederilor articolului 9 litera a) din O.U.G. nr. 196 din 22 decembrie 2005 privind Fondul pentru mediu o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, precum si a bunurilor destinate dezmembrarii, obtinute de catre detinatorul deseurilor, respectiv detina-torul bunurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii eco-nomici autorizati potrivit legislatiei in vigoare pentru colectarea si valorificarea deseurilor, care au obliga-tia sa le vireze la Fondul pentru mediu.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.15 din 5 din 20 voturi
Articole similare
Top probleme din practica privind Declaratia 394, rezolvate de experti contabiliAtasatul comercial al Olandei: Investitorii nu pot face fata costurilor sociale si TVA-uluiPrestare servicii de distributie. Care e regimul TVA si ce implicatii fiscale apar?Avans achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?Deductibilitate cheltuieli aferente autovehiculelor. Caz practicUltimele articole
Sistemul TVA la incasare. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiLegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Sistemul RO e-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaArticole similare
COLECTARE DESEURI. Inregistrari contabileCod CAEN 3832: Ce obligatii fiscale are o societate de COLECTARE DESEURI fata de persoanele fizice de la care se face achizitia?Regimul TVA in cazul produselor expirate si degradate. Studiu de cazAjustare TVA pentru bunurile degradate predate catre unitati de colectareCum deducem TVA si cheltuieli efectuate pentru cetatean strain care are calitatea de administrator?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"