Tags: informatii publice, raportari anuale, raportari anuale distincte
Ministerul Finantelor a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect Ordin privind publicarea pe serverul institutiei a informatiilor cu caracter public.
Proiectul de ordin reglementeaza modalitatea de publicare pe serverul Ministerului Finantelor a informatiilor cu caracter public, corespunzatoare operatorilor economici si persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Avand in vedere ca, potrivit legii contabilitatii, exista entitati obligate sa intocmeasca raportari contabile anuale, distinct de situatiile financiare anuale – intocmite uneori la alta data decat data de 31 decembrie – prin proiectul de ordin se prevede expres faptul ca, in cazul acestor entitati, informatiile publicate pe serverul Ministerului Finantelor sunt cele cuprinse in raportarile respective.
Odata cu intrarea in vigoare a noului ordin, urmeaza a fi abrogat Ordinul ministrului finantelor nr. 1.485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministerului Finantelor a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati (agenti economici si institutii publice), cu modificarile si completarile ulterioare.
Extras din Proiectul de Ordin:
ministrul finantelor emite urmatorul ordin:
Art. 1. – (1) Informatiile cu caracter public se publica pe serverul Ministerului Finantelor, pentru a fi accesibile prin reteaua Internet.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) sunt extrase din documentele depuse de entitati la unitatile Ministerului Finantelor ?i aflate in bazele de date centrale ale acestuia, actualizate conform normelor in vigoare. Publicarea datelor pe site-ul Ministerului Finantelor se face zilnic astfel incat sa reflecte modificarile aparute in baza de date cu o intarziere de maximum 24 de ore.
Art. 2. – (1) Informatiile prevazute la art. (1) se stabilesc anual, in functie de indicatorii cuprin?i in situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale intocmite de entitati conform reglementarilor contabile aplicabile.
(2) in cazul entitatilor care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ?i completarile ulterioare, au obligatia sa intocmeasca raportari contabile anuale, informatiile publicate conform art. 1 sunt cele extrase din raportarile respective.
Art. 3. – Selectia informatiilor prevazute la art. 1 se face pe baza codului unic de inregistrare.
Art. 4. – (1) Din baza de date publicata potrivit art. 1 se incarca pe portalul Guvernului la adresa www.data.gov.ro seturile de date in format deschis continand informatii privind entitatile.
(2) Perioada de publicare/actualizare a informatiilor de la alin. (1) este de doua ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni.
(3) Datele de la alin. (1) raman publicate pe o perioada de 10 ani. Dupa acest interval datele nu mai pot fi vizualizate/descarcate.
(4) Informatiile prevazute la alin. (1) sunt cele care se publica pe serverul Ministerului Finantelor conform art. 1.
Art. 5. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor nr. 1.485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministerului Finantelor a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati (agenti economici si institutii publice), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 23 decembrie 1999, cu modificarile ?i completarile ulterioare.
Art. 6. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<