Impozitarea unei intreprinderi individuale poate parea complicata la prima vedere, insa cu o cunoastere clara a reglementarilor fiscale, procesul devine mult mai simplu de inteles si astfel iti poti gestiona mai eficient obligatiile datorate catre stat! n acest articol vom explica ce taxe si impozite plateste o intreprindere individuala si cum se calculeaza obligatiile fiscale, oferind un exemplu practic care sa faciliteze intelegerea.
Ce taxe si impozite plateste o intreprindere individuala
O intreprindere individuala este o forma de organizare economica fara personalitate juridica, innfintata de o persoana fizica care isi desfasoara activitati economice in mod independent, utilizand resurse proprii, suportand integral riscurile si beneficiile afacerii. Intreprinderea individuala trebuie sa fie inregistrata si autorizata conform legii si poate avea un numar limitat de angajati.
In ceea ce priveste taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca o intreprindere individuala, acestea sunt:
1. Impozit pe venit – cota de 10 % aplicata asupra venitului net
Conform Codului Fiscal, veniturile obtinute din activitati independente (unde se incadreaza o intreprindere individuala) sunt supuse impozitarii, cota de impozitare fiind de 10% asupra venitului net.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
2. CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) – cota de 10% aplicata asupra bazei de calcul stabilita de lege
Conform art. 170 alin. (1) din Codul Fiscal, baza de calcul a CASS pentru veniturile din activitati independente este venitul net realizat, fiind plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie si un maxim de 60 de salarii minime pe economie.
Cu alte cuvinte, daca titularul unei intreprinderi individuale obtine venituri din activitatile independente sub 6 salarii minime (3.700 x 6 = 22.200 lei), va plati CASS de 10% aplicat la 22.200 lei, adica 10%x 22.200 = 2.220 lei.
ATENTIE!
Exista si o exceptie, care se aplica pentru persoana fizica care are calitatea de salariat si detine si intreprindere individuala. In acest caz, daca veniturile obtinute din salarii sunt cel putin la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, persoana respectiva datoreaza CASS pentru activitatea independenta prin aplicarea cotei de 10% la venitul net realizat, oricare ar fi acesta. Cu alte cuvinte, daca obtine venituri din activitatile independente sub 6 salarii minime si venituri din salarii de cel putin 6 salarii minime, va plati CAS de 10% din venitul realizat, nu minimul de 2.220 lei (ca in exemplul de mai sus).
CASS-ul datorat se plateste pana la data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior.
3. CAS (contributia de asigurari sociale – pensia) – 25 % aplicata asupra bazei de calcul stabilita de lege
Calcularea contributiei la pensie (CAS) pentru intreprinderile individuale este reglementata prin art 148 din Codul Fiscal. Astfel, conform alin (1) din articolul mai sus mentionat, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza CAS doar daca obtin venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (avand in vedere salariul minim de 3.700 de lei, se datoreaza CAS doar daca venitul din activitati independente depaseste 44.400 lei anual).
Daca se depaseste aceasta valoare a venitului (44.400 lei anual), CAS se va calcula aplicand cota de 25% asupra bazei de calcul stabilita conform art. 148 alin. (4) din Codul Fiscal, si anume:
-
nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 – pentru veniturile cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
-
nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 – pentru veniturile de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara inclusiv.
4. TVA (daca este inregistrata in scopuri de TVA)
Daca intreprinderea individuala depaseste plafonul de 300.000 lei/an sau opteaza voluntar pentru inregistrare in scopuri de TVA, aceasta trebuie sa colecteze TVA pentru operatiunile desfasurate si sa depuna declaratii periodice.
PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii - Lucrarea abordeaza problemele cu care se confrunta un PFA, Intreprindere individuala ori familiala: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.>>>
Exemplu calcul impozit intreprindere individuala
Pentru a prezenta modul de calcul al impozitului si taxelor datorate de o intreprindere individuala, vom avea in vedere urmatorul scenariu:
In anul 2024 – o intreprindere individuala a avut:
-
Venit brut de 49.000 lei
-
Cheltuieli deductibile 3.000 lei
Intreprinderea individuala are 2 membri, astfel:
-
Unul dintre membri este angajat cu norma intreaga la o alta societate
-
Celalalt membru ealizeaza venituri numai din intreprinderea individuala
Vom detalia in cele ce urmeaza cum se calculeaza impozitul pe venit, CASS si CAS.
Fiecare membru dintr-o intreprindere familiala (IF) are, potrivit acordului de constituire, o cota-parte in cadrul intreprinderi familiale, astfel ca un membru va datora statului, proportional cu participarea sa, impozite si taxe pe venitul obtinut.
In cazul prezentat, cota este 50%-50%.
Venitul estimat = 49.000 lei
Cheltuieli deductibile = 3.000 lei
Venit net = 46.000 lei (49.000 lei 3.000 lei)
Venit net aferent fiecarui membru al IF = 23.000 lei
Venit net aferent fiecarui membru al IF in suma de 23.000 lei se analizeaza pentru plafonul CAS si CASS si pentru calculul impozitului pe venit.
Calcul CAS
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale doar daca estimeaza sau obtin venituri nete de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara.
Pentru salariul minim de 3.700 de lei, plafonul de 12 salarii este in suma de 44.400 lei (3.700 lei x 12), iar cel de 24 salarii este in suma de 88.800 lei (3.700 lei x 24).
In cazul prezentat, intrucat venitul net aferent fiecarui membru al IF este in suma de 23.000 lei, adica inferior plafonului de 44.400 lei, nu se datoreaza CAS de niciunul din membrii IF.
Calcul CASS
In cazul prezentat, intrucat venitul net aferent fiecarui membru al IF este in suma de 23.000 lei, adica peste plafonul de 22.200 lei (6 salarii minime pe economie), datoreaza fiecare CASS in suma de 2.300 lei (23.000 lei x 10%). Chiar daca un membru IF este salariat, el va datora CASS-ul.
Impozitul pe venit
Cota de impozitare de 10% se aplica venitului net. Incepand cu veniturile aferente anului 2024, CASS este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venit (potrivit art. 118 alin. (2) lit. b) modificat prin Legea nr. 296/2023). Prin urmare, CASS se scade din venit. Venitul net al fiecarui membru va deveni 23.000-2.300 = 20.700 lei, iar impozitul pe venit va fi 10% din 20.700 lei, adica 2.070 lei.
Astfel, fiecare membru al IF datoreaza impozit pe venit in suma de 2.070 lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calcul rezultat fiscal
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit, la trimestrul 1 al acestui an a inregistrat pierdere si tot in acest trimestru, in luna ianuarie, a incasat dobanzi aferente depozitelor constituite. Se va plati impozit pentru dobanzile incasate sau daca per total trimestru avem pierdere acestea nu se mai iau in considerare? In situatia in care avem obligatia declararii venitului si a impozitarii acestuia, va rog sa imi transmiteti cota de impozitare aplicam si ce cod de creanta bugetara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare pierdere fiscala din anii anteriori
Intrebare:
Societatea MP s-a infiintat in 2007 si din 2007 - 01.02.2013 a fost platitoare de impozit pe profit. In toata acesta perioada societatea nu a inregistrat venituri, cheltuielile inregistrate insa au dus la pierderi fiscale. In perioada 01.02.2023-31.12.2023 este platitoare de impozit pe venit. Incepand cu 01.01.2024 trece la impozit profit (datorita asociati). La calculul impozitului pe profit 31.12.2024 si respectiv 31.03.2025 se pot lua in calul pierderile fiscale anterioare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata drepturi de autor. Concediu crestere copil
Intrebare:
Sunt actionar unic la un SRL cu cod CAEN 4791.
Sotia mea este ilustrator, dar se afa in concediu de crestere a copilului. Practic, PFA-ul sotiei este suspendat momentan pe durata concediului.
Sotia doreste sa publice o carte in regim propriu, adica sa obtina ISBN de la Biblioteca Nationala, apoi sa contacteze o tipografie.
Cum poate publica aceasta carte fara a obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala?
Putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
Intrebare:
Un administrator, asociat unic care detine o societate platitoare de impozit pe profit (cod CAEN 3832) a infiintat o noua societatea avand condul CAEN 4941 (data infiintare 02,04,2025). Societatea nou infiintata poate sa ramana la impozit pe venitul microintreprinderilor in conditiile in care cealalta societate are cifra de afaceri 1.333.230 lei in luna aprilie 2025?
Mentionez ca pe noua societate nu a avut activitate momentan, doar constituirea capitalului social....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<