Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Impozitarea unei intreprinderi individuale poate parea complicata la prima vedere, insa cu o cunoastere clara a reglementarilor fiscale, procesul devine mult mai simplu de inteles si astfel iti poti gestiona mai eficient obligatiile datorate catre stat! n acest articol vom explica ce taxe si impozite plateste o intreprindere individuala si cum se calculeaza obligatiile fiscale, oferind un exemplu practic care sa faciliteze intelegerea.
Cuprins
Ce taxe si impozite plateste o intreprindere individuala
1. Impozit pe venit – cota de 10 % aplicata asupra venitului net
Conform art. 170 alin. (1) din Codul Fiscal, baza de calcul a CASS pentru veniturile din activitati independente este venitul net realizat, fiind plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie si un maxim de 60 de salarii minime pe economie.
Daca se depaseste aceasta valoare a venitului (44.400 lei anual), CAS se va calcula aplicand cota de 25% asupra bazei de calcul stabilita conform art. 148 alin. (4) din Codul Fiscal, si anume:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 – pentru veniturile cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 – pentru veniturile de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara inclusiv.
PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii - Lucrarea abordeaza problemele cu care se confrunta un PFA, Intreprindere individuala ori familiala: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.>>>
Exemplu calcul impozit intreprindere individuala
In anul 2024 – o intreprindere individuala a avut:
- Venit brut de 49.000 lei
- Cheltuieli deductibile 3.000 lei
- Unul dintre membri este angajat cu norma intreaga la o alta societate
- Celalalt membru ealizeaza venituri numai din intreprinderea individuala
Vom detalia in cele ce urmeaza cum se calculeaza impozitul pe venit, CASS si CAS.
Fiecare membru dintr-o intreprindere familiala (IF) are, potrivit acordului de constituire, o cota-parte in cadrul intreprinderi familiale, astfel ca un membru va datora statului, proportional cu participarea sa, impozite si taxe pe venitul obtinut.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Calcul CAS
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale doar daca estimeaza sau obtin venituri nete de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
IMPOZIT PE PROFIT societate italiana cu sediu permanent in RomaniaSantier de constructii in PoloniaCum se infiinteaza microintreprinderile in cursului anuluiCheltuieli rezultate din valorificarea titlurilor de participare. IMPOZIT PE PROFITCe tratament fiscal aplicam pentru mijloace fixe cu o valoare de intrare sub 2.500 lei?Ultimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"