Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Contribuabilii organizati sub forma asocierilor fara personalitate juridica au obligatii in legatura cu distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor.
ObligatieObligatia se indeplineste utilizand formularul 104 „Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor”, cod 14.13.01.01/dv.
Declaratia se completeaza de:
- asocierile cu sau fara personalitate juridica, constituite intre contribuabilii persoane juridice straine si persoane fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania;
- asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoanele fizice rezidente si persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate.
Termen si depunere
Declaratia se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator, de catre persoana responsabila, desemnata potrivit legii (asociatul desemnat prin contract pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin fiecarui asociat), persoana juridica straina sau persoana fizica.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Formularul 104 se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala asocierea este inregistrata fiscal, in format electronic, pe suport magnetic sau optic. Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe websiteurile ANAF, de la adresa www.anaf.ro, categoria Asistenta contribuabili, subcategoria Programe utile/Declaratii fiscale, respectiv DGFP Valcea, de la adresa www.finantevalcea.ro, categoria Utile, subcategoria Descarcare declaratii fiscale.
Formatul electronic va fi insotit de formularul editat in doua exemplare, semnat si stampilat, conform legii.
Important!
In cazul asocierilor pentru care, potrivit legii, nu exista obligatia inregistrarii fiscale, declaratia se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata persoana desemnata, potrivit legii, pentru indeplinirea obligatiilor fiscale pentru fiecare asociat.
Corectarea declaratiei se face prin depunerea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie „X” in casuta prevazuta in acest scop.
*
Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101 din 21 ianuarie 2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Determinarea impozitului pe venitul din salarii. Norme privind deducerea personalaDeclaratiile pentru contributii sociale vor fi depuse intr-un singur locCe VENITURI nu se supun impozitului pe venit in 2016?Sanctiuni importante pentru detalii insignifiante!Impozit pe profit. Deduceri sponsorizariUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin VENITURI din chiriiPiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilor Impozit VENITURI din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Impozit dividende. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe dividende in 2025Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleArticole similare
Studiu de caz: Deduceri TVA la o persoana fizicaNoutati Legislatie Fiscala 24-28 mai 2009 - Monitorul OficialAmenzi FISC. Puneti-va centurile de siguranta!Noutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialAchizitii materiale/servicii cu bonuri fiscale care nu contin codul de inregistrare in scop de TVA. Studiu de cazUltimele articole
Deductibilitate CHELTUIELI si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEDeductibilitate CHELTUIELI. Impozitul auto si alte aspecte fiscale relevante pentru firmeCum faci fata CHELTUIELIlor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulArticole similare
Completare formular 104. Ce inregistrari contabile se fac la asocierea in participatie cu o persoana fizica?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"