Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatile, in frunte cu premierul Emil Boc si cu Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, sustin ca o eventuala reducere pana la 5% a TVA-ului la alimentele de baza nu va duce la ...
Autoritatile, in frunte cu premierul Emil Boc si cu Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, sustin ca o eventuala reducere pana la 5% a TVA-ului la alimentele de baza nu va duce la scaderea preturilor la produsele de pe rafturi.
Cu toate acestea, cei de la Realitatea TV au facut un exercitiu de imaginatie si au calculat ce ar insemna o taxa pe valoare adaugata de 5%. Concluzia: o asemenea reducere ar face ca romanii sa dea mai putin cu 10 lei pe cosul zilnic. Iata rationamentul:
„Daca luam exemplul unui cos de cumparaturi pentru strictul necesar, am avea ulei, zahar, faina, paine, lapte, branza, carne si oua. Daca aplicam pe rand reducerea TVA la fiecare dintre alimente, uleiul care costa la raft aproximativ 6 lei, ar costa, dupa reducerea TVA, 5 lei, iar zaharul ar avea un pret de 3,4 lei.
Mai putin semnificativa ar fi reducerea pretului la paine. O franzela care acum costa un leu, ar ajunge la 85 de bani dupa aplicarea reducerii de TVA. Cele 19 procente in minus s-ar simti mai mult la carnea de porc. Un kilogram de pulpa fara os ar costa aproximativ 15 lei, adica mai putin cu aproximativ 3 lei.
Un litru de lapte ar fi mai ieftin cu 67 de bani. Un kilogram de telemea cu pretul de 20 de lei ar fi mai ieftin cu 3 lei, iar un cofrag cu 10 oua, cu un leu. Daca tragem linie, la un cos de cumparaturi pentru care am fi scos din portofel 60 de lei, ne-ar costa cu 10 lei mai putin.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Reducerea taxei pe valoarea adaugata la 5% pentru alimentele de baza nu este eficienta, decat daca se va aplica pe toata filiera produsului, spun specialistii in domeniu”.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In dezbatere publica: modificarea formularului \"Decont de taxa pe valoarea adaugata\"ANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscaleREMINDER (ANAF): 27 mai, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale, intre care Formularul 112 si Declaratia 100Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiBoc: Vladescu nu a avut mandat sa vorbeasca de cota unica. Ministrii sa nu discute teme neaprobateUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Analiza bugetului personal: un roman isi da jumatate din bani pe mancareArticole similare
Lista alimentelor pentru care se va plafona adaosul comercial, conform OUG 67/2023Produsele traditionale romanesti au o noua sansa pe piata europeanaArticole similare
E oficial! Scade TVA-ul si la alte alimenteExcedent inregistrat anul trecut de Romania in comertul produselor agroalimentareTVA-ul redus la carne ar ajuta familiile sa economiseasca 75 euro pe anReducerea TVA s-ar putea aplica si la produsele din carnePremierul Dacian Ciolos s-a intalnit cu reprezentanti ai administratiei SUA pentru consolidarea parteneriatului economicUltimele articole
Exporturile de produse agroalimentare ale Romaniei au depasit cu 514 milioane euro importurileArticole similare
Ghid ANAF: Impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati agricole, silvicultura si pisciculturaRelansarea consumului ar putea fi sprijinita de reducerea TVAOferte bancilor grecesti pentru depozitele in lei sunt numai LAPTE si miereEvaziunea fiscala din industria alimentara: 50-60% din totalul pieteiVenituri neimpozabile. Cum le definim in 2014?Ultimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVALegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaCe trebuie sa stie firmele despre protectia maternitatii la locul de muncaTVA zahar 2024. Studii de caz practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"