Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Fiscul anunta: Puteti sa nu fiti de acord cu noi. Aveti dreptul sa contestati deciziile inspectorilor ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: anaf, carta contribuabilului, obligatii financiare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta contribuabilii ca au dreptul sa conteste pozitia inspectorilor atunci cand considera ca situatia lor financiara nu a fost apreciata corect.

“Puteti sa nu fiti de acord cu noi - In cazul in care considerati ca situatia dvs. fiscala nu a fost apreciata corect, puteti sa contestati pozitia noastra si sa prezentati argumentele dvs. Noi va ajutam in acest sens. In principiu, trebuie evitate litigiile inutile. Daca totusi aveti o problema de declarare, de calcul sau de plata a impozitului si nu ati obtinut satisfactie la serviciul care se ocupa de cazul dvs., puteti sa va adresati structurii superioare din punct de vedere ierarhic”, noteaza ANAF in carta contribuabilului.

Agentia atrage atentia asupra faptului ca pozitia institutiei poate fi contestata, insa pentru a-si putea exprima opinia, contribuabilul trebuie mai intai sa inteleaga ceea ce i se solicita din partea Administratiei fiscale. In cazul controlului, motivarea rectificarilor propuse trebuie sa fie explicata si exprimata intr-un limbaj clar. 

“Motivarea trebuie sa se bazeze pe reglementari, dar si pe analiza aprofundata si clara a circumstantelor cazului. De aceeasi maniera, raspunsul organului de control la observatiile contribuabilului trebuie sa fie motivat si complet. Cand Administratia fiscala argumenteaza, in sprijinul solutiei oferite, pe baza reglementarilor de ordin fiscal, puteti sa solicitati detalii”, mai atrage atentia ANAF. 

De asemenea, in sursa citata se arata ca Fiscul trebuie intotdeauna sa plece de la prezumtia ca declaratiile depuse de contribuabili sunt complete si exacte, iar daca exista suspiciunea ca o declaratie este incompleta sau inexacta, trebuie sa o demonstreze. 

De aceea, ANAF are obligatia de a motiva propunerile de rectificare pe care le adreseaza contribuabililor. In caz de neconcordanta intre sumele din declaratia de venit si sumele comunicate Administratiei fiscale de catre entitatile care fac retineri de impozite la sursa, se va trimite o notificare pentru rectificarea declaratiei. 

Depunerea unei noi declaratii nu se sanctioneaza. 

De asemenea, contribuabilii pot solicita explicatii pentru aplicarea corecta a legii. “Puteti sa ne solicitati opinia in legatura cu aplicarea legii, la care veti primi un raspuns detaliat si clar. Cand Administratia fiscala isi exprima pozitia in scris asupra unei situatii in care sunteti implicat, aceasta pozitie se bazeaza pe situatia expusa de dvs. cu sinceritate”, noteaza ANAF.

Aceasta atrage atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, contribuabilii trebuie sa fie informati in cazul unei inspectii si au dreptul la consiliere pe timpul inspectiei. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Fiscul anunta: Puteti sa nu fiti de acord cu noi. Aveti dreptul sa contestati deciziile inspectorilor ANAF":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016