Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca prin OG nr. 8/2013 au fost aduse modificari si Titlului VII Accize si alte taxe speciale din Codul Fiscal. Prezentam aceste ajustari prin randurile de mai jos:
Sfera de aplicare
Incepand cu 1 februarie 2013, vor fi supuse accizelor si urmatoarele produse:
- bere/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice prevazuta la art. 20610, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato;
- bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, prevazute la art. 20612, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%.
Pentru aceste produse, nivelul accizelor se aplica suplimentar celor prevazute in anexa nr. 1 de la Titlul VII "Accize si alte taxe speciale” din Codul Fiscal.
Platitori de accize
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Pentru produsele: cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 si 0901 12 00, cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 si 0901 90 90 si cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, cu codurile NC 2101 11 si 2101 12, platitori de accize sunt operatorii economici care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa astfel de produse.
Pentru bere/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice prevazuta la art. 20610, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato si pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, prevazute la art. 20612, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%, platitori de accize sunt antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati, operatorii economici care achizitioneaza astfel de produse din teritoriul comunitar ori care importa astfel de produse. Accizele platite se restituie, la cererea operatorului economic, cand aceste produse sunt ulterior exportate ori livrate intr-un alt stat membru.
Operatorii economici, altii decat antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati, care achizitioneaza din teritoriul comunitar produsele mentionate, au obligatia ca, inainte de primirea acestora, sa se inregistreze la autoritatea competenta, in conditiile prevazute in normele metodologice si sa respecte urmatoarele cerinte:
- sa garanteze plata accizelor in conditiile stabilite de autoritatea competenta;
- sa tina contabilitatea livrarilor de produse;
- sa prezinte produsele oricand li se cere aceasta de catre organele de control;
- sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.
Atunci cand aceste produse sunt retrase de pe piata, daca starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai indeplinesc conditiile de comercializare, la cererea operatorului economic, accizele platite se restituie.
Exigibilitatea
Momentul exigibilitatii accizei intervine:
- pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare, la momentul receptionarii acestora;
- pentru produsele provenite din operatiuni de import, la data inregistrarii declaratiei vamale de import;
- pentru bere/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice prevazuta la art. 20610, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato si pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, prevazute la art. 20612, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%, la momentul eliberarii pentru consum, in conformitate cu prevederile art. 2067.
Plata accizelor la bugetul de stat
Pentru cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 si 0901 12 00, cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 si 0901 90 90 si cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, cu codurile NC 2101 11 si 2101 12, provenita din teritoriul comunitar, plata accizelor se face in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele.
Pentru bere/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice prevazuta la art. 20610, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato si pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, prevazute la art. 20612, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%, provenite din productia interna sau din teritoriul comunitar, termenul de plata a accizelor este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile.
Atunci cand aceste produse provin din operatiuni de import, plata accizelor se face la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.
Utilizarea alcoolului scutit de la plata accizelor intr-un alt scop decat cel pentru care a fost acordata scutirea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 lei.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Scutiri generale de la PLATA ACCIZELOR valabile in 2012Inregistrare achizitie intracomunitara de bunuri, urmata de livrare interna. Cum inregistram?Codul fiscal 2011 (Partea III.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011MFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalExonerarea de raspundere in cazul neindeplinirii obligatiilor fiscaleUltimele articole
Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiPreturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Scutiri la PLATA ACCIZELOR. Documente si autorizatii necesareArticole similare
Impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013: Termen 25 martieImpozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013. Obligatii declarative si de plata!Ce obligatii aveti privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorZoom fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliTVA: Ajustare baza de impozitare in 2014Ultimele articole
Impozitarea veniturilor agricole in 2014. Ultimele noutatiSe majoreaza nivelul accizei specifice la tigarete de la 1 aprilie 2014. Vor urma si alte majorari?Taxa pe valoarea adaugata. Noutatile aparute in 2013Cine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?Cand depunem cazierul judiciar al noilor asociati?Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul IV - Dispozitii comuneDeclaratia 120. Descarcati ultima versiune!Modificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaCare e regimul accizelor si al TVA pentru produse din achizitii intracomunitare?Nou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015Ultimele articole
Reminder ANAF! Pana pe 2 mai 2023 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscaleFormularul 120 se modifica. Noile instructiuni de completare pentru Decontul privind accizeleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 2 mai 2018Ce declaratii fiscale si ce plati au termen in luna mai 2017? Lista completa ANAFNoile prevederi pentru formularul 101 si formularul 120. Modificari OPANAF 3386/2016Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"