Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ghidul de finantare a Programului Rabla plus 2020 emis de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 174 din 03.03.2020.
Potrivit Art.3 din Ghid:
Obiectul programului il reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu, acordata sub forma ecotichetului, pentru achizitionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride.
Scopul programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin achizitionarea de autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride.
Programul vizeaza atingerea urmatoarelor deziderate de protectie a mediului de interes general:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Programul are caracter multianual si se aplica la nivel national si se desfasoara in perioada 2020-2024.
In articolul 7 se specifica faptul ca ecotichetul se acorda in cuantum de pana la:
- Fiecare solicitant va beneficia de 1 (un) ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid, sub rezerva indeplinirii conditiilor si respectarii termenelor prevazute in cuprinsul prezentului ghid.
- Solicitantul poate achizitiona mai multe autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe ecotichete.
- Ecotichetul se scade din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit in continuare pret de comercializare, diferenta fiind asigurata de catre solicitant din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar.
- In cazul in care solicitantul este acceptat in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024 si doreste sa achizitioneze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare.
- In cazul in care solicitantul este acceptat in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024 si doreste sa achizitioneze o motocicleta electrica, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare in valoare de 3.500 lei. Valoarea cumulata a ecotichetului si a primei de casare nu va depasi 50% din valoarea de achizitie a motocicletei electrice.
- Cumulul ecotichetului cu prima de casare se poate efectua doar in cazul in care solicitantul indeplineste conditiile prevazute in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024 si in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024. Programul nu se cumuleaza cu niciun alt program care finanteaza achizitionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursa de alimentare externa, cu exceptia Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.
- Acordarea ecotichetului solicitantului - operator economic cu personalitate juridica sau entitate juridica fara personalitate juridica - se face in baza schemei intitulate "Ajutor de minimis pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic", denumita in continuare schema de minimis, instituita in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013.
- Schema de minimis se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 20/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
- In situatia in care, in urma procesului de analiza, solicitantul prevazut la alin. (9) este declarat eligibil si este acceptat spre finantare, Autoritatea comunica in scris acestuia cuantumul ajutorului care poate fi acordat sub forma ecotichetului si caracterul acestuia de ajutor de minimis, cu referire expresa la Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013.
- Solicitantul prevazut la alin. (9) poate solicita prin cererea de finantare cel mult echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, daca activeaza in domeniul transporturilor rutiere de marfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare, in caz contrar solicitarea fiind nula, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013.
- In cadrul programului, solicitantul acceptat nu poate ceda dreptul sau de beneficiu asupra ecotichetului.
- In sensul prezentului ghid, cantitatea de emisii de CO2 /km in regim de functionare mixt/combinat este cea inscrisa in certificatul de conformitate al autovehiculului nou la rubrica 49 pct. 1 (valorile NEDC) sau in alte documente relevante.
Conditii de acordare a ecotichetului sunt prevazute in ARTICOLUL 8, astfel:
(1) Beneficiaza de ecotichet persoana fizica care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(2) Beneficiaza de ecotichet solicitantul persoana juridica, de drept public ori de drept privat, solicitantul entitate juridica fara personalitate juridica sau solicitantul organizatie profesionala care este organizata si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional in Romania, care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
ARTICOLUL 20 - Eligibilitate
(1) Sub rezerva indeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate, poate participa in cadrul programului orice persoana fizica domiciliata sau rezidenta in Romania.
(2) Sub rezerva indeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate, sunt eligibile pentru a participa in cadrul programului urmatoarele categorii de persoane juridice romane, de drept public ori de drept privat:
(3) in sensul prezentului ghid, prin unitate administrativ- teritoriala se intelege si subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului.
(4) Sub rezerva indeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate, pot participa in cadrul programului urmatoarele categorii de entitati juridice fara personalitate juridica, cu sediul profesional in Romania:
(5) Sub rezerva indeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate, sunt eligibile pentru a participa in cadrul programului organizatiile profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, conform dispozitiilor legale speciale.
ARTICOLUL 21 - Criterii de eligibilitate
Poate participa in cadrul programului persoana fizica care indeplineste, cumulativ, conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) si are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor catre bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare.
ARTICOLUL 22 - Obtinerea notei de inscriere pentru persoanele fizice
(1) Dupa publicarea listei producatorilor validati care au incheiat contract cu Autoritatea, solicitantul se poate prezenta la oricare dintre acestia in vederea inscrierii in program.
(2) Pentru inscriere, solicitantul constituie la producatorul validat un dosar de participare cuprinzand urmatoarele documente preliminare:
(3) Neprezentarea documentelor prevazute la alin. (2) sau prezentarea acestora intr-o alta forma decat cea solicitata atrage imposibilitatea eliberarii notei de inscriere.
(4) Producatorul validat elibereaza nota de inscriere, generata de aplicatia informatica, dupa verificarea documentelor prevazute la alin. (2) si introducerea in sistemul informatic a datelor prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a).
ARTICOLUL 23 - Achizitionarea autovehiculului nou de catre persoana fizica
(1) in termenul prevazut la art. 17 alin. (6), producatorul validat si solicitantul inscris efectueaza formalitatile de vanzare- cumparare si predare-primire a autovehiculului nou, producatorul validat scazand din pretul de comercializare a acestuia cuantumul ecotichetului si, dupa caz, a primei de casare.
(2) La achizitionarea autovehiculului nou, producatorul validat elibereaza solicitantului factura si certificatul de conformitate.
(3) Este obligatorie inmatricularea permanenta pe numele beneficiarului a autovehiculului nou-achizitionat in cadrul programului in termen de 90 de zile de la emiterea facturii. Prin exceptie, in cazul in care autovehiculele noi, pentru care a fost acordata finantarea, sunt achizitionate in sistem leasing, inmatricularea permanenta pe numele beneficiarului este obligatorie la sfarsitul perioadei de leasing.
(4) Este interzisa persoanelor fizice instrainarea autovehiculelor nou-achizitionate in cadrul programului pe o perioada de un an de la data achizitiei, respectiv pe perioada derularii leasingului, in situatia in care autovehiculele noi sunt achizitionate in sistem leasing.
(5) in situatia in care, pe durata in care opereaza conditiile impuse prin prevederile de la alin. (3) si (4), autovehiculele noi, achizitionate prin program, sunt supuse unor proceduri de urmarire, beneficiarul este obligat la restituirea finantarii.
(6) in orice situatie, independenta de vointa beneficiarului, care poate conduce la scoaterea din patrimoniul acestuia a autovehiculului/autovehiculelor nou/noi achizitionate in cadrul programului, beneficiarii sunt obligati sa aduca la cunostinta organelor de executare, in scris, potentialilor terti dobanditori sau creditori, dupa caz, interdictia de instrainare prevazuta la alin. (3) si (4), precum si obligativitatea platii integrale catre Autoritate a sumelor de care au beneficiat in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, cu titlu de ecotichet.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Rabla Plus 2020: Noile conditii de acordare si valoarea maxima a ecovoucherelorRabla pentru Electrocasnice 2019: AFM da start inscrierilor in cea de-a treia sesiune a programuluiArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 09-13 iunie 2008 - Monitorul OficialStudiu de caz: Regimul TVA in cazul facturilor pentru servicii factoringCodul fiscal, modificat prin Legea 88/2023. Ce s-a schimbat in privinta TVA?Analiza consultantului. Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabilLiviu Voinea: Criza s-a terminatUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Rabla Plus 2020: Noile conditii de acordare si valoarea maxima a ECOVOUCHERelorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"