Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se modifica legea privind acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: acciza pentru motorina, proiect, returnarea, tva de rambursat, eurocenti, inactivitate, registrul vehiculelor

Va informam ca Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul propriu, la rubrica Transparenta decizionala, proiectul de Hotarare de Guvern prin care se aduc o serie de modificari in scopul aplicarii mai eficiente a schemei de ajutor de stat privind returnarea a 4 eurocenti din acciza pentru motorina.


    Proiectul de Hotarare de Guvern vizeaza, in principal, doua aspecte: asigurarea finantarii schemei de ajutor de stat si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca transportatorii rutieri licentiati care beneficiaza de returnarea celor 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina, accesand aceasta schema de ajutor de stat.

    Astfel, prin proiectul de act normativ se stabileste ca bugetul anual al schemei de ajutor de stat, credite de angajament si bugetare, va fi prevazut la o pozitie distincta in cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale, cu incadrarea in prevederile bugetare aferente Programului "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii" dupa cum urmeaza:

-        pentru anul 2014, credite de angajament si bugetare in valoare de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro;
-        pentru anii urmatori, credite de angajament si bugetare astfel cum vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fara a depasi 626,5 milioane lei pentru anul 2015, 643,2 milioane lei pentru anul 2016, 661,7 milioane lei pentru anul 2017, 680,7 milioane lei pentru anul 2018, respectiv 369,5 milioane lei pentru anul 2019.

    O alta modificare se refera la stabilirea perioadei pentru in care vor fi procesate cererile de restituire de accize, respectiv plata ajutorului de stat se va realiza pana la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesara o perioada de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse in trimestrul I 2019. Aceasta prevedere este necesara intrucat in Ordonanta de urgenta nr. 14/2014 se prevede ca restituirea de accize se realizeaza pentru motorina achizitionata intre data intrarii in vigoare a HG 537/2014 si 31 martie 2019 inclusiv.

    Proiectul de Hotarare de Guvern include, de asemenea, o serie de modificari privind clarificarea si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licentiati care pot aplica pentru aceasta schema de ajutor de stat.

    Astfel, operatorii economici care au creante de recuperat de la bugetului de stat - de exemplu TVA de rambursat - dar, in acelasi timp, au si datorii, vor fi eligibili pentru a aplica in scopul restituirii accizei, in masura in care datoriile acestora sunt mai mici decat creantele asupra bugetului de stat. Situatia trebuie dovedita de certificatele de atestare fiscala.

    Totodata, a fost mentinuta drept conditie de eligibilitate pentru operatorii din transport rutier interdictia de a avea restante la bugetul general consolidat, la momentul inregistrarii acestora in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, se elimina conditia de a nu inregistra restante bugetare la momentul efectuarii rambursarii de accize, dintre conditiile de eligibilitate, aceasta dovada fiind necesara numai la momentul depunerii cererii de restituire de accize.

    Proiectul de act normativ aduce clarificari si in ceea ce priveste conditia de eligibilitate a operatorilor economici care la un moment dat au fost declarati inactivi. Proiectul de HG precizeaza explicit ca un operator care a avut o perioada de inactivitate si a fost declarat ca atare, dar si-a reluat activitatea si, in momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, devenise din nou activ, va putea fi eligibil pentru a obtine returnarea accizei de 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina.

    De asemenea, in scopul aplicarii unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, indiferent daca sunt licentiati in Romania sau in alte state membre, conditiile de eligibilitate care stabilesc ca operatorii economici nu trebuie sa se afle in procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare, respectiv nu trebuie sa intre in categoria intreprinderilor in dificultate, sunt stabilite si in sarcina operatorilor economici din U.E.

    Proiectul de Hotarare va fi transmis spre analiza si aprobare Guvernului.

Sursa: MFP

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Se modifica legea privind acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016