Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul propriu, la rubrica Transparenta decizionala, proiectul de Hotarare de Guvern prin care se aduc o serie de modificari in scopul aplicarii mai eficiente a schemei de ajutor de stat privind returnarea a 4 eurocenti din acciza pentru motorina.
Proiectul de Hotarare de Guvern vizeaza, in principal, doua aspecte: asigurarea finantarii schemei de ajutor de stat si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca transportatorii rutieri licentiati care beneficiaza de returnarea celor 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina, accesand aceasta schema de ajutor de stat.
Astfel, prin proiectul de act normativ se stabileste ca bugetul anual al schemei de ajutor de stat, credite de angajament si bugetare, va fi prevazut la o pozitie distincta in cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale, cu incadrarea in prevederile bugetare aferente Programului "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii" dupa cum urmeaza:
- pentru anul 2014, credite de angajament si bugetare in valoare de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro;
- pentru anii urmatori, credite de angajament si bugetare astfel cum vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fara a depasi 626,5 milioane lei pentru anul 2015, 643,2 milioane lei pentru anul 2016, 661,7 milioane lei pentru anul 2017, 680,7 milioane lei pentru anul 2018, respectiv 369,5 milioane lei pentru anul 2019.
O alta modificare se refera la stabilirea perioadei pentru in care vor fi procesate cererile de restituire de accize, respectiv plata ajutorului de stat se va realiza pana la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesara o perioada de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse in trimestrul I 2019. Aceasta prevedere este necesara intrucat in Ordonanta de urgenta nr. 14/2014 se prevede ca restituirea de accize se realizeaza pentru motorina achizitionata intre data intrarii in vigoare a HG 537/2014 si 31 martie 2019 inclusiv.
Proiectul de Hotarare de Guvern include, de asemenea, o serie de modificari privind clarificarea si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licentiati care pot aplica pentru aceasta schema de ajutor de stat.
Astfel, operatorii economici care au creante de recuperat de la bugetului de stat - de exemplu TVA de rambursat - dar, in acelasi timp, au si datorii, vor fi eligibili pentru a aplica in scopul restituirii accizei, in masura in care datoriile acestora sunt mai mici decat creantele asupra bugetului de stat. Situatia trebuie dovedita de certificatele de atestare fiscala.
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totodata, a fost mentinuta drept conditie de eligibilitate pentru operatorii din transport rutier interdictia de a avea restante la bugetul general consolidat, la momentul inregistrarii acestora in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, se elimina conditia de a nu inregistra restante bugetare la momentul efectuarii rambursarii de accize, dintre conditiile de eligibilitate, aceasta dovada fiind necesara numai la momentul depunerii cererii de restituire de accize.
Proiectul de act normativ aduce clarificari si in ceea ce priveste conditia de eligibilitate a operatorilor economici care la un moment dat au fost declarati inactivi. Proiectul de HG precizeaza explicit ca un operator care a avut o perioada de inactivitate si a fost declarat ca atare, dar si-a reluat activitatea si, in momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, devenise din nou activ, va putea fi eligibil pentru a obtine returnarea accizei de 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina.
De asemenea, in scopul aplicarii unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, indiferent daca sunt licentiati in Romania sau in alte state membre, conditiile de eligibilitate care stabilesc ca operatorii economici nu trebuie sa se afle in procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare, respectiv nu trebuie sa intre in categoria intreprinderilor in dificultate, sunt stabilite si in sarcina operatorilor economici din U.E.
Proiectul de Hotarare va fi transmis spre analiza si aprobare Guvernului.
Sursa: MFP
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Acciza diferentiata pentru motorina in 2014 e stabilita prin OUG 14/2014Articole similare
Noi modificari privind sediul socialCodul fiscal se modifica din nou. Pentru a cata oara?!Se modifica Formularul 100Nou imprumut: 900 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europeneNoutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
E-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAPROIECT OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microOUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarilePROIECT: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitateSocietate neplatitoare de TVA: Restituire avans incasat pentru care s-a emis bon fiscalIntocmire aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. Cum alegem corect?Prelucrare marfuri si Registrul bunurilor primite. Cum tratam returul marfurilor reconditionate in Romania?Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Ultimele articole
Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMCare este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorSistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteSistemul Garantie-Returnare devine functional. Cu ce dificultati se vor confrunta contabilii de la 30 noiembrie 2023?Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatArticole similare
Decontul de TVA cod 300, corectarea erorilor contabile si fiscaleCompletare decont TVASuspendare activitate. Recuperare TVADecontul de TVACum se scoate din evidenta TVA-ul de rambursatUltimele articole
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatDecont TVA completat si transmis eronat. Cum se poate corecta procedura?Plafon privind restituirea de TVA in numerar cumparatorilor persoanelor fizice nerezidenteConditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVAArticole similare
Comunicat privind accizele si cursul euro care se aplica din 1 ianuarie 2014Dupa inscrierea la ARR, se poate cere restituirea unei parti din accizaAcciza creste din aprilie. De ce crede premierul ca presedintele va semnaHG 613 din 2013 modifica accizele si taxele speciale. Vezi tabelul comparativ!S-a votat limitarea comisioanelor interbancare la operatiunile cu carduri​Ultimele articole
Incasarile de TVA la buget au crescut cu 20% in primele doua luni ale anuluiRestituire acciza combustibili pentru transportatori. Cum procedam?Comunicat MFP privind returnarea catre transportatori a 4 EUROCENTI din acciza suplimentara la carburantiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"