Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a publicat recent, pe site-ul oficial, brosura care cuprinde tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare.
Veniturile obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare reprezinta venituri impozabile.
Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.)1.
In situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Criterii de incadrare in categoria activitatilor independente
Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:
-persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS

SAF-T Ghid de raportare corecta
-persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti; riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea; activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara; activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
-persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
-persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Autorizarea si inregistrarea fiscala
Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistra si autoriza, in conditiile O.U.G. nr.44/20083, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.
Declararea veniturilor si plata impozitului
Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Continuarea brosurii, AICI»
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Deducerea dupa reinregistrarea in scopuri de TVA. Cum sa evitati consecintele negative ale anularii codului de TVAInchiriere bunuri decembrie 2015 si factura in ianuarie 2016. Ce TRATAMENT FISCAL se aplica?Contract de mandat. Ce TRATAMENT FISCAL aplicam pentru o persoana rezidenta?Esalonarea la plata in forma simplificata ar putea fi prelungita pana la 30 septembrie 2021. Proiect OUGTratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentand amenda platita catre o autoritate strainaUltimele articole
Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateAvantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. TRATAMENT FISCAL din 2023Transportul la si de la locul de munca. Obligatii fiscale declarative si de plataANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Opinia Consiliului fiscal cu privire la transferul contributiilor catre salariat din 2018Dosar fiscal: Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit Ordinului ANAF nr. 2365/2014Contabil inregistrat la ANAF cu VENITURI INDEPENDENTE: lista contributiilor datorateAngajatorii vor retine contributiile pentru drepturile de autor si le vor vira la buget
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"