Tags: certificatul de rezidenta fiscala, stabilirea rezidentei fiscale, chestionar rezidenta fiscala
Regasiti mai jos prevederile utile incluse in Ordinul MFP nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice:
• Ordinul aproba formularistica pentru aplicarea prevederilor art. 7, 59 si 230 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la persoanele fizice care sosesc sau pleaca din Romania si ale conventiilor de evitare a dublei impuneri;
• Au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
Nota: * Persoanele fizice nerezidente sosite in tara noastra inainte de 01.01.2014 si care solicita eliberarea "Certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..................., pentru persoane fizice rezidente in Romania" au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", si totodata sa faca dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului in Romania.
• Au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" persoanele fizice rezidente in Romania, precum ÅŸi persoanele fizice nerezidente, care au avut obligatia completarii formularului prevazut la punctul precedent, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de ÅŸedere in strainatate care depaÅŸesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
• aceste formulare se difuzeaza gratuit sau se pot descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.mfinante.ro
• originalul insotit de anexele prevazute in ordin, se pot depune, in format hartie:
o la registratura organului fiscal competent, personal sau prin imputernicit sau o la oficiul poÅŸtal, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire;
Organul fiscal competent la care se depun ÅŸi inregistreaza aceste declaratii este organul fiscal teritorial in a caror raza persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum ÅŸi persoanele juridice straine care desfaÅŸoara in activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, iÅŸi au domiciliul fiscal, conform legii.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj Napoca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<