keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Forma corecta a Registrului de evidenta fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2011
Tags: registrul de evidenta fiscala, omfp 3512/2008

Ce format de prezentare este obligatoriu pentru Registrul de evidenta fiscala (calculul impozitului pe profit), in cazul unui control A.N.A.F, Garda Financiara, conform legislatiei in vigoare? Format electronic (.xls, word) avem voie sau trebuie scris de mana in acel registru de evidenta fiscala pe care suntem obligati sa-l achizitionam? Daca se poate raspuns cu articol din legislatie.

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

In conformitate cu prevederile de la punctul 15 din Normele metodologice de aplicare pentru  art 19 din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil contribuabilii sunt obligati sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala, intr-un singur exemplar, compus din cel putin 100 de file, tinut in forma scrisa sau electronica.

Completarea se face in ordine cronologica, iar informatiile inregistrate trebuie sa corespunda cu operatiunile fiscale si cu datele prezentate in declaratiile de impunere. Registrul de evidenta fiscala se completeaza in toate situatiile in care informatiile cuprinse in declaratia fiscala sunt obtinute in urma unor prelucrari ale datelor furnizate din inregistrarile contabile. Modul de completare a registrului de evidenta fiscala este la latitudinea fiecarui contribuabil, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii ale acestuia. Acestea se refera la: calculul dobanzilor si al diferentelor de curs valutar deductibile fiscal, amortizarea fiscala, reduceri si scutiri de impozit pe profit, evidenta fiscala a vanzarilor cu plata in rate, valoarea fiscala in cazul efectuarii operatiunilor prevazute la art. 27 din Codul fiscal , alte asemenea operatiuni.”
 
Utilizarea registrului de evidenta fiscala este reglementata prin OMFP 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala modificat ulterior prin OMFP 949/2005 si OMFP 1857/2006.
 
Impozitul pe profit calculat si inscris in Registrul de evidenta fiscala trebuie sa corespunda cu cel completat in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
 
Registrul de evidenta fiscala se prezinta organelor de inspectie fiscala competente. Registrul de evidenta fiscala este document cu regim special de tiparire si distribuire si se executa de Compania Nationala "Imprimeria Nationala - S.A.", cu utilizarea unor elemente de securizare.
 
Registrul de evidenta fiscala poate fi completat si in forma electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute in anexa nr. 1 la OMFP 870/2005.
 
Ordinul privind registrul de evidenta fiscala prevede ca derogarea de la completarea manuala la cea electronica se acorda „conform competentelor de catre directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, cu respectarea conditiilor prevazute la lit. G si H din anexa nr. 1 la OMFP 1850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile.”
 
Avand in vedere faptul ca OMFP 1850/2004 a fost abrogat si inlocuit cu OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, act normativ care nu mai impune solicitarea derogarii pentru utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor, rezulta ca Registrul de evidenta fiscala poate fi prezentat si in format electronic, cu obligatia de a furniza toate informatiile prevazute in anexa nr. 1 la OMFP 870/2005.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Ajustarea bazei de impozitare

Intrebare: Firma a inregistrat un provizion pentru clienti incerti si a considerat cheltuiala nedeductibila in momentul constituirii provizionului. In acest moment, clientul incert este radiat, dar a trecut mai mult de 5 ani de la momentul sentintei de radiere: 1. se mai poate face ajustarea TVA-ului? 2. voi anula provizionul constituit si voi considera venitul neimpozabil. Cum voi considera insa cheltuiala (pierderea) constituita cu scoaterea din evidenta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Recunoasterea veniturilor din dividende

Intrebare: Societatea A detine actiuni la o alta societate comerciala B. In luna septembrie 2024, la societatea B, unde A detine actiuni, s-a semnat o Hotarare AGA prin care s-a decis distribuirea de dividende, insa plata efectiva de dividende s-a facut doar in 01.10.2024. In acest caz: societatea A putea sa inregistreze suma cuvenita ca venituri in septembrie, pe un cont de clasa 7, si astfel sa poata la randul ei sa distribuie cu data de 30.09 dividende interimare, sau nu? Cand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016