Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama de catre transportator ...
In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama de catre transportator in numele sau? Mai mult, in aceeasi situatie, transportatorul a emis o factura fiscala cu valoarea TVA pentru importator. Beneficiaza astfel importatorul de dreptul de deducere a TVA-ului?
Taxa pe valoarea adaugata aferenta unui import de bunuri se achita, de regula, in vama, procedura de deducere fiind facuta potrivit Declaratiei Vamale de Import in original.
Trebuie insa mentionat ca art 139 din Codul fiscal cuprinde reglementari referitoare la determinarea bazei de impozitare in scop de TVA in cazul importului, dupa cum urmeaza:
"1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa."
In plus, art. 146 din Codul fiscal, mentioneaza ca pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.
Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Prin urmare, societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA achitat pentru acest import numai daca detine declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa o mentioneze ca importator al utilajului din punctul de vedere al TVA, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre societatea de transport in contul sau.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cand suntem obligati sa ne inregistram in Registrul Operatorilor Intracomunitari?Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalRegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciTratament fiscal pentru creante clienti neincasateAtentie: TVA ar putea creste pana la 20-21% in acest an!Ultimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Autoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?Cum se infiinteaza microintreprinderile in cursului anuluiCODUL FISCAL 2008 Cpitolul I Sectiunea 7. Scutiri la plata accizelor - art. 199-201Vanzare imobil. Regim TVAProiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeUltimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESArticole similare
Alerta fiscalitate 27-31 octombrie 2008Inregistrare in Registrul Operatorilor IntracomunitariDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiTotul despre certificatul de amanare de la plata in vama a TVA!Esti la curent cu regulile actuale privind regimul de declarare derogatoriu?Ultimele articole
Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulDin 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"