Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama de catre transportator ...
In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama de catre transportator in numele sau? Mai mult, in aceeasi situatie, transportatorul a emis o factura fiscala cu valoarea TVA pentru importator. Beneficiaza astfel importatorul de dreptul de deducere a TVA-ului?
Taxa pe valoarea adaugata aferenta unui import de bunuri se achita, de regula, in vama, procedura de deducere fiind facuta potrivit Declaratiei Vamale de Import in original.
Trebuie insa mentionat ca art 139 din Codul fiscal cuprinde reglementari referitoare la determinarea bazei de impozitare in scop de TVA in cazul importului, dupa cum urmeaza:
"1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa."
In plus, art. 146 din Codul fiscal, mentioneaza ca pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.
Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Prin urmare, societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA achitat pentru acest import numai daca detine declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa o mentioneze ca importator al utilajului din punctul de vedere al TVA, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre societatea de transport in contul sau.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia 401. Descarcati ultima versiuneObligatii privind TVA cu privire la avansurile incasate pentru exporturiPerioada fiscala pentru TVA. Obligatii declarativeObligatia platii TVA pentru autoturisme NU intervine in anumite situatii. Noi reguli prevazute de Codul FiscalCalendar fiscal martie 2013: Cine depune declaratii luna aceasta?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Persoane afiliate. Aplicam sistemul TVA la incasareRegistrul Jurnal si Registrul Inventar. Este obligatorie completarea formularelor tipizate?Societate fara TVA. Deducere TVA utilitatiCe obligatii fiscale au de indeplinit firmele care isi suspenda activitateaLivrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
MFP estimeaza consum mai mic dupa majorarea ACCIZEi la benzinaExigibilitatea ACCIZElor pentru energie electrica. Cum facturam?Baza de impozitare 2012. Norme actualeTVA - Operatiuni impozabileCodul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 3. Nivelul ACCIZElor - art. 176-177Ultimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII ACCIZE si alte taxe specialeCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"