Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul importului unui utilaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2011
Tags: tva, codul fiscal, accize

In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama de catre transportator ...


In situatia in care se importa din alta tara un utilaj, are societatea importatoare dreptul de a deduce TVA in cazul in care taxa pe valoarea adaugata a fost achitata in vama  de catre transportator in numele sau? Mai mult, in aceeasi situatie, transportatorul a emis o factura fiscala cu valoarea TVA pentru importator. Beneficiaza astfel importatorul de dreptul de deducere a TVA-ului?
Taxa pe valoarea adaugata aferenta unui import de bunuri se achita, de regula, in vama, procedura de deducere fiind facuta potrivit Declaratiei Vamale de Import in original.

Trebuie insa mentionat ca art 139 din Codul fiscal cuprinde reglementari referitoare la determinarea bazei de impozitare in scop de TVA in cazul importului, dupa cum urmeaza:

"1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa."

In plus, art. 146 din Codul fiscal, mentioneaza ca pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize.
 
Prin urmare, societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA achitat pentru acest import numai daca detine declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa o mentioneze ca importator al utilajului din punctul de vedere al TVA, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre societatea de transport in contul sau.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul importului unui utilaj":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016