Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA-ul Inchiriere de imobile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007
Tags: tva, decont de tva

Inchiriere de imobile Inchirierea de imobile trebuie privita ca o activitate economica de exploatare a activelor detinute in proprietate, in urma careia se pot obtine venituri din plata redeventelor ...

Inchiriere de imobile

Inchirierea de imobile trebuie privita ca o activitate economica de exploatare a activelor detinute in proprietate, in urma careia se pot obtine venituri din plata redeventelor facturate de proprietar catre chirias.

Inregistrarea in contabilitate a redeventelor se face astfel:

1. la proprietar:

         411         =              706
       Clienti              Venituri din redevente,
                           locatii de gestiune si chirii

2. la chirias:

                   612           =               401
Cheltuieli cu redevente       Furnizori locatii de gestiune si chirii

Codul fiscal ofera proprietarilor posibilitatea de a alege intre o inchiriere scutita de TVA sau una in regim normal cu TVA.

Daca se opteaza pentru un regim de inchiriere fara TVA, operatiunea este scutita fara drept de deducere sart. 141 alin. (2) lit. e) coroborat cu art. 126 alin. (9) lit. c) Cod fiscalt. Exercitarea optiunii de taxare se poate realiza doar dupa notificarea organelor fiscale, de la data inscrisa in notificare (anexa nr. 1).

Daca inchirierea prin taxare cu TVA priveste doar o parte din imobil, in notificarea depusa la organele fiscale se va indica in procente partea de imobil utilizata in astfel de operatiuni taxabile.

Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal [art. 38 alin. (7)], reglementeaza o procedura simetrica protrivit careia proprietarul poate, in urma notificarii Fiscului (anexa nr. 2), sa renunte la optiunea de taxare. {i de aceasta data optiunea va intra in
vigoare la data depunerii notificarii sau la o data ulterioara precizata in notificare.

Obligatie
Notificarea de taxare sau anularea optiunii de taxare se va depune pentru fiecare spatiu inchiriat chiar daca acestea apartin aceluiasi proprietar.

Pentru imobilele utilizate in regim de taxare si pentru care ulterior proprietarul doreste sa le utilizeze in regim de scutire, daca taxa aferenta achizitionarii, modernizarii sau transformarii a fost dedusa integral sau partial, este obligatorie ajustarea taxei deductibile.

Ajustarea se face conform art. 149 pe o perioada cuprinsa intre 5 si 20 de ani, in functie de data dobåndirii imobilului.

Pentru imobilele dobåndite, transformate sau modernizate, ulterior datei de 1 ianuarie 2007, perioada de ajustare este de 20 de ani. Operatiunea de ajustare se realizeaza procentual, in functie de numarul de ani ramasi, asupra TVA in prezent, astfel incåt sa diminueze TVA dedusa anterior la momentul achizitiei.

Perioada de ajustare este de cinci ani numai daca:

  • achizitia, transformarea sau modernizarea imobilului s-a facut in ultimii 5 ani, anterior datei de 1 ianuarie 2004;
  • ulterior achizitiei, proprietarul inchiriaza imobilul si opteaza pentru aplicarea regimului de scutire de TVA;
  • ajustarea se face doar pentru TVA aferenta cladirii, nu si pentru TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii.

Concluzie
TVA aferenta imobilelor influenteaza rezultatului contabil al firmei, deoarce TVA nedeductibila rezultata din ajustare trebuie inregistrata pe cheltuielile de exploatare.

Inregistrarea contabila a ajustarii:

                  635                      =          4426
  Cheltuieli cu alte impozite          TVA deductibila
taxe si varsaminte asimilate

Obligatie
Fiscal, ajustarea va fi inscrisa in jurnalul pentru cumparari si se preia in decont de TVA aferenta lunii in care proprietarul a notificat Fiscul cu privire la aplicarea regimului de scutire (data aplicarii regimului de scutire).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA-ul Inchiriere de imobile":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 33 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016