Tags: tva, regim vouchere, tva vouchere, regimul tva, voucher cu scop unic
Regimul TVA la vanzarea voucherelor este reglementat in Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.
Voucher in sensul TVA reprezinta un instrument prin care un furnizor de bunuri si/sau un prestator de servicii isi asuma obligatia de a-l accepta drept contrapartida sau parte a contrapartidei pentru o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii.
In vederea incadrarii operatiunilor din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata voucherele destinate vanzarii se clasifica in:
Voucher cu scop unic si
Voucher cu scop multiplu.
Voucher cu scop unic inseamna un voucher pentru care toate informatiile relevante privind regimul TVA aplicabil operatiunii la care acesta se refera, respectiv livrarea de bunuri/prestarea de servicii ulterioara, trebuie sa fie cunoscute la momentul vanzarii acestuia si bunurile si serviciile trebuie sa fie identificate.
Voucher cu scop multiplu inseamna un voucher, altul decat cel cu scop unic, respectiv un voucher pentru care la momentul vanzarii nu sunt cunoscute toate informatiile relevante privind regimul TVA aplicabil operatiunii la care acesta se refera si/sau bunurile si serviciile nu sunt identificate.
Regimul TVA este diferit pentru aceste tipuri de vouchere astfel ca, incadrarea corecta a voucherelor drept voucher cu scop unic sau cu scop multiplu este esentiala pentru determinarea corecta a regimului TVA aplicabil.
Astfel, sumele incasate pentru vanzarea unui voucher cu scop unic reprezinta avansuri pentru care intervine exigibilitatea TVA la data incasarii avansului – respectiv data vanzarii voucherului. Daca operatiunea este taxabila vanzatorul colecteaza TVA la momentul vanzarii voucherului.
In cazul voucherelor cu scop multiplu regimul TVA este urmatorul:
- in cazul in care persoana care vinde voucherul cu scop multiplu este cea care realizeaza si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, sumele incasate din vanzarea voucherului nu sunt considerate avansuri pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii care pot fi obtinute in schimbul acestora, exigibilitatea TVA intervenind la livrarea bunurilor/prestarea serviciilor. Astfel, in cazul acestor tipuri de vouchere obligatia platii TVA – pentru operatiunile taxabile – intervine la momentul utilizarii lor.
- In cazul in care persoana care vinde voucherul cu scop multiplu nu realizeaza si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, se considera ca sumele incasate din vanzarea voucherului nu reprezinta contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a taxei.

de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
O societate comerciala, cu sediul in Romania, producatoare de mobilier, are comenzi de livrare in UE, firma nu este platitoare de TVA, dar clientul care doreste mobilierul este platitor de TVA.
Intrebare:
Societatea din Romania este obligata sa devina platitor de TVA, sau poate sa livreze marfuri in UE, pana la nivelul plafonului de 10000 eur? Care este procedura legala care trebuie aplicata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicata panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilor
Intrebare:
Ce cota de TVA se aplica pentru urmatoarele situatii:
1. Conform programului Casa Verde 2024, Persoana Fizica achizitioneaza de la Persoana Juridica un Kit sistem fotovoltaic (inclus manopera, panouri, invertor, baterie etc), aceste produse si servicii de montaj se aplica cota de TVA 9%, incluzand si bateria?
2. Persoana Fizica achizitioneaza de la o Persoana Juridica o pompa de caldura si un aparat de aer conditionat, pentru aceste produse ce cota de TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal utilizare vehicule rutiere
Intrebare:
Avem un parc auto de 12 masini:
1 masina administrator: deplasare domiciliu, diverse intalniri, ocazional deplasari prin tara vizite pct lucru,
1 masina director general - deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
3 masisi sefi departamente: deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
5 masini traineri: deplasare domiciliu - cabinet - domiciliu si o data pe saptamana teren - puncte lucru,
1 duba folosita pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectarea erorilor contabile
Intrebare:
In urma unui control fiscal pentru anul 2021, s-a stabilit o suma suplimentara de plata pentru tva la care nu aveam drept de deducere, penalitati de nedeclarare si dobanzi pentru aceasta suma. Raportul de inspectie a fost comunicat in luna aprilie 2025 iar suma stabilita suplimentar a fost achitata tot in luna aprilie 2025.
Societatea are de recuperat tva.
Va rog sa imi spuneti daca pentru acest tva stabilit suplimentar in Raportul de inspectie fiscala...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA.
Multumesc, o zi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<