Tags: tva, regim vouchere, tva vouchere, regimul tva, voucher cu scop unic
Regimul TVA la vanzarea voucherelor este reglementat in Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.
Voucher in sensul TVA reprezinta un instrument prin care un furnizor de bunuri si/sau un prestator de servicii isi asuma obligatia de a-l accepta drept contrapartida sau parte a contrapartidei pentru o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii.
In vederea incadrarii operatiunilor din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata voucherele destinate vanzarii se clasifica in:
Voucher cu scop unic si
Voucher cu scop multiplu.
Voucher cu scop unic inseamna un voucher pentru care toate informatiile relevante privind regimul TVA aplicabil operatiunii la care acesta se refera, respectiv livrarea de bunuri/prestarea de servicii ulterioara, trebuie sa fie cunoscute la momentul vanzarii acestuia si bunurile si serviciile trebuie sa fie identificate.
Voucher cu scop multiplu inseamna un voucher, altul decat cel cu scop unic, respectiv un voucher pentru care la momentul vanzarii nu sunt cunoscute toate informatiile relevante privind regimul TVA aplicabil operatiunii la care acesta se refera si/sau bunurile si serviciile nu sunt identificate.
Regimul TVA este diferit pentru aceste tipuri de vouchere astfel ca, incadrarea corecta a voucherelor drept voucher cu scop unic sau cu scop multiplu este esentiala pentru determinarea corecta a regimului TVA aplicabil.
Astfel, sumele incasate pentru vanzarea unui voucher cu scop unic reprezinta avansuri pentru care intervine exigibilitatea TVA la data incasarii avansului – respectiv data vanzarii voucherului. Daca operatiunea este taxabila vanzatorul colecteaza TVA la momentul vanzarii voucherului.
In cazul voucherelor cu scop multiplu regimul TVA este urmatorul:
- in cazul in care persoana care vinde voucherul cu scop multiplu este cea care realizeaza si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, sumele incasate din vanzarea voucherului nu sunt considerate avansuri pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii care pot fi obtinute in schimbul acestora, exigibilitatea TVA intervenind la livrarea bunurilor/prestarea serviciilor. Astfel, in cazul acestor tipuri de vouchere obligatia platii TVA – pentru operatiunile taxabile – intervine la momentul utilizarii lor.
- In cazul in care persoana care vinde voucherul cu scop multiplu nu realizeaza si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, se considera ca sumele incasate din vanzarea voucherului nu reprezinta contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a taxei.
de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa
Intrebare:
Societate comerciala are in proprietate o cladire construita cu intentia de pensiune turistica. Cladirea a fost intabulata in 2004 si nu a fost folosita in scopul desfasurarii activitatii economice (s-a aflat in conservare), iar in momentul de fata nu poate fi folosita fara investitii substantiale. Societatea intentioneaza sa o vanda unei persoane fizice. Care este regimul tva in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare factura pe numele salariatului
Intrebare:
Un salariat al societatii a facut o deplasare cu BOLT si i s-a dat o factura emisa pe numele lui (persoana fizica), de o societate inregistrata in Romania cu cod de TVA, pe care se precizeaza "Factura emisa de Bolt Operations OU-Estonia in numele...". Factura este cu tva 19%, iar pe factura este trecut atat codul de TVA al societatii din Romania cat si codul de TVA al societatii din Estonia. Factura nu a fost transmisa in e-factura. Cum putem inregistra aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<