Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o societate care are ca asociati doua persoane fizice care detin cate 50% din capital. Unul dintre asociati este persoana fizica romana, iar celelalt este cetatean francez si este persoana fizica nerezidenta. Ambii asociati vor ceda partile sociale integral catre o societate comerciala franceza-persoana juridica nerezidenta. Asociatul persoana fizica romana cedeaza actiunile la valoarea lor nominala. Asociatul persoana fizica nerezidenta cedeaza partile sociale la o valoare mult mai mare decat cea nominala. Cum se procedeaza in aceasta situatie din punct de vedere declarativ? Ce impozite trebuie platite? Cine trebuie sa plateasca aceste impozite si cand?
Conform art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV - Impozitul pe venit.Veniturile din cesionarea partilor sociale reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ.
Castigul din transferul partilor sociale reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala definita la art. 7 pct. 44 lit e) din Codul fiscal
ca fiind valoarea de achizitie sau de aport. Determinarea castigului/pierderii din transferul acestor titluri de valoare se efectueaza la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit.
Conform art. 129 alin. (3) contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit Titlului IV, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit.
Potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celuide realizare a venitului. Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent potrivit art. 123 din Codul fiscal
pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Concluzionand:
- Societatea dvs. nu are nicio obligatie privind retinerea sau declararea impozitului pe venitul realizat de persoana fizica farnceza din aceasta tranzactie.
- Cetateanul francez are obligatia de a depune declaratia 200 privind venitul realizat in Romania pana pe 25 mai anul viitor. Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere, impozitul de achitat conform deciziei de impunere anuale platindu-se in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Impozitarea veniturilor NEREZIDENTIlor si inregistrarea contractelor. Obligatii 2013Schimb de active finantate prin leasing. Cum facem scoaterea din evidenta?Studiu de caz: Apartament utilizat pentru sediu si cladire cu destinatie mixta. Noul impozit pe cladiriImpozitul pe cladiri: Ghid MFP. Ce declaratii depunem?Aspecte fiscale privind cota impozitului pe veniturile NEREZIDENTIlorUltimele articole
Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscaleMonografie contabila in cazul impozitului retinut la sursa de NEREZIDENTIReminder ANAF: Duminica, 30 aprilie 202, termen limita pentru depunerea formularului 398 -Declaratie speciala de TVAVineri, 31 martie 2023, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)SAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?Articole similare
Impozitul pe dividende. Cand trebuie declarat si cand trebuie platit?Noutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialPFA 2020: Taxe, IMPOZITE, deduceri. Ce trebuie sa faci pentru a castiga mai multAlerta fiscalitate 17-21 noiembrie 2008MFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalUltimele articole
Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililorOUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataCheltuieli cu masa si cazarea suportate de client. Regim fiscal TVAVenituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSLivrare intracomunitara de bunuri in alt stat membru decat statul care a emis codul de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"