Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Finantele modifica Legea 227/2015. Noi dispozitii referitoare la deplasarea si impozitarea produselor accizabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: modificarea codului fiscal, produse accizabile, impozitarea produselor accizabile

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un nou Proiect Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Conform expunerii de motive, proiectul de act normativ vizeaza transpunerea partiala a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului din 19 decembrie 2019 de stabilire a regimului general al accizelor (reformare), respectiv articolele 32 – 42, 44 – 46, 54. Prin Directiva (UE) 2020/262, au fost introduse noi dispozitii referitoare deplasarea si impozitarea produselor accizabile dupa eliberarea pentru consum. 
 
In vederea crearii cadrului legal necesar implementarii dispozitiilor unionale si pentru respectarea termenului de transpunere care expira la 31 decembrie 2021, prin proiectul de lege se propun urmatoarele masuri:
 
a)preluarea in Codul fiscal a dispozitiilor privind limitele cantitative achizitionate din alt stat membru si transportate in Romania de persoanele fizice pentru uzul propriu din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;

b) in cazul vanzarii la distanta dintr-un alt stat membru in Romania, eliminarea destinatarului produselor accizabile de la obligatia de plata a accizelor avand in vedere ca dispozitiile Directivei (UE) 2020/262 permit statelor membre aceasta posibilitate;

c) introducerea conceptelor de „expeditor certificat” si „destinatar certificat” ca fiind persoanele inregistrate la autoritatea competenta, care in cadrul activitatii desfasurate, expediaza  produse accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru care se deplaseaza catre teritoriul unui alt stat membru, respectiv, primesc produse accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul altui stat membru;
     
d) stabilirea unei noi proceduri pentru deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru si care sunt deplasare catre teritoriul Romaniei pentru a fi livrate in scopuri comerciale. Acest nou regim presupune:
       
-instituirea unui sistem informatizat de monitorizare a deplasarii produselor accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru si care se deplaseaza catre teritoriul altui stat membru, pentru a fi utilizate acolo sau livrate in scop comercial;
   
- procedura de inregistrare a destinatarilor certificati si a expeditorilor certificati.
     
e) completarea regimului privind pierderea iremediabila a produselor accizabile, prin introducerea unor prevederi referitoare la situatiile in care nu intervine exigibilitatea accizelor, respectiv in cazul pierderii iremediabile totale sau partiale din cauza naturii marfurilor care are loc in timpul transportului acestora pe teritoriul unui alt stat membru decat cel in care au fost eliberate pentru consum, atunci cand valoarea pierderii se incadreaza in pragul comun de pierdere partiala pentru respectivele produse accizabile, cu exceptia cazului in care un stat membru are motive rezonabile sa suspecteze o frauda sau o neregula. in cazul in care pierderea iremediabila, totala sau partiala, a produselor accizabile este stabilita, se introduce posibilitatea eliberarii garantiei depusa, integral sau partial, dupa caz, la prezentarea unor dovezi corespunzatoare.
       
f) in cazul unor nereguli aparute pe parcursul deplasarii produselor accizabile, pe teritoriul unui alt stat membru decat cel in care produsele au fost eliberate pentru consum, accizele sunt exigibile in statul membru in care s-a comis neregula, iar in situatia in care mai multe persoane sunt obligate sa plateasca aceeasi acciza, aceste persoane sunt obligate sa plateasca acciza in solidar;
g) introducerea remiterii care presupune scutirea de la obligatia de a plati accizele care nu au fost platite, respectiv renuntarea, totala sau partiala, la sumele reprezentand accize datorate;
       
h) introducerea de contraventii si sanctiuni in cazul nerespectarii dispozitiilor referitoare la deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru si care sunt deplasare catre teritoriul Romaniei pentru a fi livrate in scopuri comerciale.
         
De asemenea, prin proiectul de act normativ se propun corelari de ordin tehnic care presupun alinierea terminologiei din Directiva (UE) 2020/262 cu terminologia utilizata in Codul fiscal, iar in vederea asigurarii unei transpuneri comprehensive a dispozitiilor referitoare la deplasarea produselor accizabile dupa eliberarea pentru consum, Sectiunea a 17-a a fost structurata pe subsectiuni. 
       
Totodata, pentru asigurarea unei treceri graduale de la utilizarea documentului de insotire prezentat pe suport de hartie la utilizarea sistemul informatizat, se prevad dispozitii tranzitorii pentru deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru si care sunt deplasare catre Romania sau deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul Romaniei si deplasate catre teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate in scopuri comerciale. Astfel, pana la data de 31 decembrie 2023, Romania permite primirea si expedierea produselor accizabile utilizand formalitatile actuale si documentul de insotire prezentat pe suport de hartie. 


Sursa: MFP
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Finantele modifica Legea 227/2015. Noi dispozitii referitoare la deplasarea si impozitarea produselor accizabile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016