Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ordinul stabileste regulile privind estimarea bazei de impunere pentru persoanele juridice sau fizice, precum si pentru orice alte entitati fara personalitate juridica care realizeaza venituri pentru care se datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume la bugetul general consolidat al statului, in conditiile legii.
Prevederile prezentului ordin nu se aplica pentru estimarea veniturilor si a impozitului datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri a caror sursa nu a fost identificata.
Estimarea bazei de impunere se efectueaza de catre organele de inspectie fiscala atunci cand documentele si informatiile prezentate in cursul inspectiei fiscale sunt incorecte ori incomplete ori in situatia in care contribuabilul nu pune la dispozitia organelor de inspectie fiscala aceste documente.
La stabilirea bazei de impunere se vor face estimari atat in ceea ce priveste veniturile, cat si in ceea ce priveste cheltuielile aferente acestor venituri.
Pentru estimarea bazei de impunere, organele de inspectie fiscala pot folosi urmatoarele metode:
- metoda sursei si cheltuirii fondurilor;
- metoda fluxurilor de trezorerie;
- metoda marjei;
- metoda produsului/serviciului si volumului;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- metoda patrimoniului net.
Selectarea metodei se va face in functie de situatia identificata la contribuabil, sursele de informatii, inscrisurile identificate si de complexitatea activitatii verificate. Metoda aleasa de catre echipa de inspectie fiscala trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre conducatorul activitatii de inspectie fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF: Estimarea bazei de impunereNorme codul fiscal 2008 Titlul IConsolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazMetode de stabilire prin estimare a bazei de impunere si instructiuni de aplicareVanzare bun imobil si teren - regim fiscal TVAUltimele articole
Cesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleArticole similare
PFA si salariat in 2024. Cum va plati CASS-ul?Ministrul Muncii reduce aproape un sfert din numarul de posturi din structura MMPSDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaPFA cu VENITURI sub 12 salarii minime brute pe tara. Este OBLIGATA sa plateasca CAS optional?Titlul III Capitolul VIUltimele articole
Plafon TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu VENITURI din drepturi de autorPlafon TVA. Cum se calculeaza plafonul daca ai activitati scutite fara drept de deducereGhid ANAF pentru VENITURIle din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"