Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ordinul stabileste regulile privind estimarea bazei de impunere pentru persoanele juridice sau fizice, precum si pentru orice alte entitati fara personalitate juridica care realizeaza venituri pentru care se datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume la bugetul general consolidat al statului, in conditiile legii.
Prevederile prezentului ordin nu se aplica pentru estimarea veniturilor si a impozitului datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri a caror sursa nu a fost identificata.
Estimarea bazei de impunere se efectueaza de catre organele de inspectie fiscala atunci cand documentele si informatiile prezentate in cursul inspectiei fiscale sunt incorecte ori incomplete ori in situatia in care contribuabilul nu pune la dispozitia organelor de inspectie fiscala aceste documente.
La stabilirea bazei de impunere se vor face estimari atat in ceea ce priveste veniturile, cat si in ceea ce priveste cheltuielile aferente acestor venituri.
Pentru estimarea bazei de impunere, organele de inspectie fiscala pot folosi urmatoarele metode:
- metoda sursei si cheltuirii fondurilor;
- metoda fluxurilor de trezorerie;
- metoda marjei;
- metoda produsului/serviciului si volumului;

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- metoda patrimoniului net.
Selectarea metodei se va face in functie de situatia identificata la contribuabil, sursele de informatii, inscrisurile identificate si de complexitatea activitatii verificate. Metoda aleasa de catre echipa de inspectie fiscala trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre conducatorul activitatii de inspectie fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF: Estimarea bazei de impunereVanzare bun imobil si teren - regim fiscal TVANorme codul fiscal 2008 Titlul IMetode de stabilire prin estimare a bazei de impunere si instructiuni de aplicareCesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleUltimele articole
Consolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazArticole similare
Impozitele pe tichetele de masa si platile compensatorii, in sedinta de guvern de miercuriPrestari servicii vs redeventaDeclaratia Unica se depune pana pe data de 25 mai 2021. Modificarile fata de vechiul formularToate contributiile datorate de un PFA in 2016Materiale consumabile deteriorate. Ce tratament fiscal-contabil aplicam?Ultimele articole
Taxe PFA: Cum calculeaza CASS un PFA care este si pensionarDeclaratia Unica in 2025. Cum se declara in formular VENITURIle din chiriiDepunere Declaratia Unica in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIMD101 in 2025. Cum trebuie completat formularul de ONG-uri. Exemplu practicVENITURI din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"