Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi masuri UE in vederea impulsionarii schimburilor comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: schimburi comerciale, ue, protectia datelor, modernizarea cadrului juridic

Pe 19 decembrie Comisia Europeana a recunoscut in mod oficial pertinenta protectiei datelor cu caracter personal in Noua Zeelanda, ceea ce va facilita intensificarea schimburilor comerciale cu Uniunea Europeana. Prin decizia Comisiei se recunoaste ca standardele Noii Zeelande in materie de protectie a datelor sunt compatibile cu cele ale UE si ca ele asigura un nivel adecvat de protectie a datelor cu caracter personal ale cetatenilor UE. Scopul este de a se facilita libera circulatie la nivel transfrontalier a datelor cu caracter personal, astfel incat intreprinderile care gestioneaza date sa se poata baza pe securitatea juridica a normelor in materie, pastrand totodata un nivel ridicat de protectie a datelor cu caracter personal ale cetatenilor europeni, care reprezinta un drept fundamental al acestora.


"Pe langa reformarea normelor UE pentru a garanta protectia datelor cu caracter personal pe teritoriul sau, trebuie, de asemenea, sa ne asiguram ca datele privind cetatenii nostri continua sa fie protejate si atunci cand sunt transferate in afara UE", a afirmat doamna vicepresedinte Reding, comisarul UE pentru justitie. "Aceasta decizie reprezinta un alt pas in directia impulsionarii schimburilor comerciale cu partenerii nostri internationali, contribuind totodata la definirea unor standarde ridicate in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal la nivel mondial."
    

Cantitatea datelor cu caracter personal care sunt transferate la nivel transfrontalier si stocate pe servere situate in mai multe tari atat in interiorul, cat si in afara UE, este din ce in ce mai mare. in aceasta noua si promitatoare era digitala de socializare in retea si de cloud computing, caracterizata de omniprezenta datelor digitale, avem nevoie de norme stabile care sa reglementeze transferurile de date cu caracter personal in afara granitelor UE.

Aceasta presupune, de asemenea, beneficii pentru economie si comert. Existenta unor norme care sa recunoasca pertinenta standardelor in materie de protectie a datelor va facilita activitatea intreprinderilor UE, garantand securitatea juridica a operatiunilor lor internationale. Prin validarea normelor unei tari terte in materie de protectie a datelor, UE exprima un important vot de incredere in favoarea cadrului general de reglementare al acesteia, ceea ce faciliteaza transferurile de date cu caracter personal si impulsioneaza schimburile comerciale ale UE cu tara respectiva.

Noua Zeelanda este un membru marcant al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific – APEC. Valoarea schimburilor comerciale cu bunuri intre Noua Zeelanda si UE se ridica, in total, la 6,7 miliarde EUR pe an, iar cea a schimburilor comerciale cu servicii la 3,1 miliarde EUR pe an.

Directiva UE din 1995 privind protectia datelor se aplica Spatiului Economic European (SEE), din care fac parte toate tarile UE, precum si Islanda, Liechtenstein si Norvegia, care nu sunt tari membre ale UE.

Trebuie sa se ia unele masuri de precautie speciale atunci cand se transfera date cu caracter personal catre tarile din afara SEE care nu dispun de norme in materie de protectie a datelor asemanatoare celor europene. Fara astfel de precautii, nivelurile ridicate de protectie a datelor stabilite in cadrul directivei UE privind protectia datelor ar fi rapid compromise, data fiind usurinta cu care datele pot fi transmise prin intermediul retelelor internationale.

Directiva prevede ca datele cu caracter personal pot fi transferate catre tari din afara UE si a SEE numai daca se garanteaza un nivel de protectie adecvat. De exemplu, principiile de baza ale normelor UE in materie de protectie a datelor trebuie sa fie garantate de standarde juridice, care, la randul lor, trebuie sa faca obiectul unei supravegheri independente.
Consiliul si Parlamentul European au conferit Comisiei competenta de a determina, pe baza articolului 25 alineatul (6) din Directiva 95/46/CE, daca o tara terta asigura un nivel de protectie adecvat prin intermediul legislatiei sale nationale sau al angajamentelor internationale pe care si le-a asumat.

Aceasta inseamna ca datele cu caracter personal pot circula din cele 27 de tari ale UE si din cele trei tari membre ale SEE (Norvegia, Liechtenstein si Islanda) catre tara terta in cauza, fara a mai fi necesare alte garantii suplimentare.
    
    

Pana in prezent, Comisia a recunoscut ca Andorra, Argentina, Australia, Canada, Elvetia, Insulele Feroe, Guernsey, Israel, Insula Man, Jersey, Uruguay si sistemul Statelor Unite ale Americii privind "sfera de siguranta" ofera o protectie adecvata.

In ianuarie 2012, Comisia a adoptat o propunere privind modernizarea cadrului juridic actual al UE cu privire la protectia datelor (a se vedea IP/12/46 si MEMO/12/41). Noua legislatie, care face, in prezent, obiectul discutiilor din cadrul Parlamentului European si al Consiliului UE, va mentine procedura de evaluare a caracterului adecvat mentionata in directiva din 1995 si va preciza cu mai multa claritate criteriile si cerintele in materie de evaluare a nivelului de protectie a datelor intr-o tara terta sau in cadrul unei organizatii internationale.

Sursa: Comisia Europeana



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi masuri UE in vederea impulsionarii schimburilor comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016