Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizor cu cod invalid de TVA - inregistrare in contabilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2018
Tags: cod invalid de tva, achizitie cu cod invalid de tva, achizitie intracomunitara

In cazul in care o firma achizitioneaza materie prima de la un furnizor din UE, iar pe factura este inscris un cod invalid de TVA in sistemul VIES, prin codul fiscal din Romania factura poate fi inregistrata in contabilitate.

In cele ce urmeaza, vom vedea cum se inregistreaza achizitia intracomunitara in evidenta contabila, decont 300, 390, avand in vedere ca furnizorul a comunicat un cod invalid de TVA?

Iata ce spune specialistul

Avand in vedere ca materia prima a fost expediata de pe teritoriul Austriei pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru
cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, chiar daca in sistemul VIES furnizorul figureaza cu un cod invalid de TVA. Prin Codul fiscaldin Romania, achizitia intracomunitara de bunuri este reglementata  la alin. (1) punctul 2 al art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" din care rezulta ca achizitia intracomunitara are intelesul art. 273 "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".  Asa cum se poate constata, incadrarea operatiunii in categoria achizitiilor intracomunitare de bunuri nu este conditionata de existenta unui cod valid de TVA al furnizorului, fiind conditionata doar de expedierea bunurilor de pe teritoriul unui stat membru pe teritoriul Romanie. De asemenea, conform prevederilor art.  276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
 
Furnizorul a tratat operatiunea drept o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Austria, dar impozabila in Romania, la cumparator.

Avand in vedere faptul ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania, impozabila in Romania, cumparatorul din Romania trebuie sa aplice regimul de taxare inversa (reverse charge) prin formula contabila 4426 = 4427, aplicand cota standard TVA 19%  la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.

Valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri astfel taxate in Romania trebuie raportata, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia cod 390 VIES, chiar daca furnizorul are un cod invalid de TVA. Astfel, cumparatorul din Romania nu trebuie sa achite, efectiv TVA bugetului de stat din Romania, fiind suficienta aplicarea formulei contabile 4426 = 4427 deoarece cumparatorul din Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care aplica prevederile art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) "Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."

Raportarea achizitiei prin declaratia cod 390 VIES, chiar daca furnizorul are un cod invalid de TVA "in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, …", este reglementata in mod expres prin O.P.A.N.A.F. nr.  591 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", sectiuunea "NOTE", pct. 1:
"1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:
   
Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
   
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
   
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
   
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".
   
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal)."
In concluzie, in situatia prezentata, cumparatorul din Romania nu raporteaza codul operatorului intracomunitar in declaratia cod 390, dar aplica regimul de taxare inversa, respectand astfel obligatia de impozitare si de raportare a operatiunii efectuate.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizor cu cod invalid de TVA - inregistrare in contabilitate":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016