Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru sponsorizarile facute pana la 31.12.2021 mergem in continuare cu scaderea a maxim 20% din impozit in fiecare trimestru, pana se termina toata suma, insa ce este cu 01.01.2022 este tratat diferit. Dar aici nu am inteles practic cum se procedeaza. Adica mai scadem 20% in declaratia 100 sau nu?
Potrivit art 25 alin 4 lit i din Codul fiscal, sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal:
,,i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza
sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (41).
Cartea Verde a Contabilitatii
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Conform art 42 alin 4 din Codul fiscal (alineat introdus prin Legea 322/2021):
,, In cazul in care valoarea stabilita potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, in termen de maximum 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare. In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila. Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Asadar, diferenta fata de perioada anterioara este ca incepand cu 01.01.2022 sumele care nu se scad din impozitul pe profit nu se mai reporteaza pe 7 ani.
Deci, sumele sponsorizate se scad in continuare din impozit, in limita celei mai mici sume dintre cele 2 valori, dar sumele neutilizate nu se mai reporteaza.
O alta noutate este faptul ca, in cazul in care valoare cea mai mica dintre cele 2 valori prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, puteti redirectiona impozitul pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, in termen de maximum 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare.
Se asteapta ordinul ANAF care sa reglementeze acest formular de redirectionare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Regim FISCALMicrointreprindere. Taxa platita la OSIM in numele clientilor. Care e regimul TVA la refacturarea taxei?Termen de declarare si plata 25 maiCum se desfasoara un control in sfera preturilor de transfer?IMPOZIT PE PROFIT. Deduceri sponsorizariUltimele articole
Platitor de IMPOZIT PE PROFIT cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit micro in 2025Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 14 - 20 aprilie 2008Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaImpozitul pe profit. Exemplu corect de calculCe regim TVA aplicam cheltuielilor de protocol si cand este taxa deductibila?Noutati legislatie Fiscala 09-13 februarie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
SPONSORIZARI. Momentul scaderii din impozitul pe profitLista seminariilor web pentru luna iulie, publicata pe portalul ANAFMod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Marti, 25 iunie 2024, termenul limita de depunere a Formularului 177Rectificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"