Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Isarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente, dar ajustarea este putin cam tare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2010
Tags: fmi, economie

Politicile puse in practica in 2009 si 2010 sunt coerente si reflecta nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea ampla, mai ales in sectorul privat, considera ...

Politicile puse in practica in 2009 si 2010 sunt coerente si reflecta nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea ampla, mai ales in sectorul privat, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Politicile dezvoltate in 2009 si 2010 sunt coerente, desi nu par. Probabil ca ajustarea este putin mai ampla, ca sentiment. Nu mai avem economie planificata, asa ca ajustarea odata plecata este greu de tinut. Cand economia este descentralizata nu mai poti sa faci farmacie (...) Cred ca ajustarea este putin cam tare (...) Scaderea nivelului de trai nu ar trebui sa duca la populism, pentru ca s-a vazut ce a facut populismul in 2007 -2008", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a facut a radiografie a perioadei 2000 - 2010 in functie de doi indicatori, respectiv nivelul de trai ca raport fata de media UE si deficitele structurale care au acompaniat orice apropiere a PIB pe locuitor fata de media europeana.
Potrivit lui Isarescu, intre 2000 - 2003 PIB /locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, respectiv cu 1,26 puncte pe an, ceea ce a reprezentat convergenta reala. Aceasta crestere s-a realizat concomitent cu o scadere a deficitului structural de 2,2% din PIB la 0,7% din PIB.

"As spune ca a fost o crestere economica sanatoasa, crestere economica fara majorarea deficitelor structurale si mentinere nivelului de trai", a explicat Isarescu.
Pana in 2006, PIB/locuitor ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%, cu 2,2 puncte pe an. In aceeasi perioada, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, adica o crestere de un punct procentual pe an.

"Cresterea nivelului de trai a fost acompaniata in acea perioada cu adancirea problemelor structurale din sectorul bugetar (...) Putem sa spunem public acum ca acesta a fost motivul principal pentru care s-au rupt relatiile cu FMI in 2005 - 2006. Ei ne spuneau ca avem deficit structural mare si ca economia e supraincalzita", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a opinat ca cea mai mai mare problema a aparut in 2006 - 2008, cand PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE, dar pe fondul unor cheltuieli publice in crestere accelerata, care au dus la un deficit structural foarte inalt, de aproape 10% din PIB.

"Politicile nu se poate spune ca au fost coerente. In trei ani s-au dublat salariile in sectorul public, numarul de salariati a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au crescut si pensiile...", a adaugat Isarescu.

Oficialul BNR considera ca mesajul din 2007 la momentul aderarii la UE privind cresterea nivelului de trai la media din comunitate este un deziderat pe termen lung si nu va fi "valabil" pentru actuala generatie.

"S-ar putea sa fie nevalabil si pentru a doua generatie daca vom mai trai cu iluzia ca nivelul de trai creste prin legi", a mai spus guvernatorul BNR.

Sursa: MEDIAFAX

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Isarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente, dar ajustarea este putin cam tare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016