Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Paradoxul TVA: primii care contribuie sunt ultimii care primesc

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, incasari tva, buget, cote defalcate

Incasarile din TVA in anul 2011 au crescut cu aproape 8 miliarde de lei fata de anul precedent, in timp ce cotele defalcate din taxa pe valoare adaugata (sumele care se intorc la judetele "platitoare") au scazut cu aproape doua miliarde de lei. Pe de alta parte, cele mai importante companii care platesc TVA sunt cele din domeniul energetic. Ele sunt adevarate motoare care tin in viata economia din judetele unde isi au sediul fiscal


Discrepantele majore dintre sumele incasate din taxa pe valoare adaugata si cotele defalcate distribuite judetelor au scapat de vigilenta Guvernului atunci cand aplica reformele fiscale. Modificarile dese ale formulei de calcul a sumelor defalcate nu reusesc sa respecte, de mai bine de zece ani, principiul echitatii fiscale. In consecinta, se poate spune ca Romania este impartita in doua: Vestul, care contribuie constant la buget cu cele mai mari sume din TVA, si Estul, care beneficiaza de sume considerabil mai mari din cotele defalcate din TVA.

Unde se intorc banii?

Dupa ce ajung in bugetul consolidat al statului, banii se reintorc catre comunitatile locale, urmand cursul deja stiut, la directiile de finante judetene si de acolo catre Consiliul Judetean, institutia care repartizeaza banii pentru echilibrarea bugetelor locale ale unitatilor administrative din subordine.

Cel mai important beneficiar este municipiul Bucuresti, care in 2011 a primit 713 milioane de lei, o suma destul de mica in comparatie cu contributia adusa. La mica distanta de afla judetul Suceava, la care au ajuns 553 de milioane de lei, desi a contribuit la buget cu doar 266 de milioane de lei. Judetul Iasi a primit 515 milioane de lei, iar colectarea de TVA a adus bugetului doar 396 de milioane de lei. Diferente mari sunt si la Bacau, care a avut o participare de 281,8 milioane lei la "TVA-ul tarii", dar a primit inapoi 443 de milioane de lei.


sursa: finantistii.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Paradoxul TVA: primii care contribuie sunt ultimii care primesc":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016