Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Potrivit calendarului obligatiilor fiscale pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, (ANAF), vineri, 6 martie, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania - Formularul 092.
Completarea formularului se face astfel:
Sectiunea I. "Date de identificare a persoanei impozabile"
Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz.

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Denumire/Nume, prenume" se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).
Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului “Decont de taxa pe valoarea adaugata”. inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Domiciliul fiscal" se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.
Sectiunea II. "Date de identificare a reprezentantului fiscal"
Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare de bunuri.
De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Formularul 092 se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA , care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
Formularul 092 se depune la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Aceasta Declaratie se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar, semnat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata, iar cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Declaratia se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Livrarea unor produse agricole catre o tara din UEUltima zi pentru FORMULARUL 092Portalul ANAF genereaza erori de accesare: Cum se depun declaratiileVineri, 5 noiembrie, este termenul limita pentru contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia 092Achizitia intracomunitara de bunuri. Obligatii PFAUltimele articole
Reminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Luni, 1 noiembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei speciale de TVAMiercuri, 7 iulie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 092REMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092ANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiArticole similare
OUG 114/2018: Facilitatile fiscale din domeniul constructiilor nu se acorda salariatilor detasati!Noi prevederi pentru Formularul 013. ANAF a publicat Ordinul 385ANAF modifica Declaratia 112: Prevederile se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2022Ultima zi pentru Formularul 092Declaratia 100 ar putea fi modificata. Vezi proiectul de ordin!Ultimele articole
D216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024Formularul c801 – Ghidul CompletProiect: ANAF a pus in dezbatere publica modelul formularului D216Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREArticole similare
Studiu de caz: Aplicare masuri simplificate in conditiile in care beneficiarul nu este INREGISTRAT IN SCOPURI DE TVA.Codul fiscal 2008 - Capitolul XI. Persoanele obligate la plata taxei - art. 150-151^2Inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari in cazul unui rezident UEPrestari servicii intracomunitare. Firma neplatitoare de TVAAutoturism de serviciu. Deducere TVAUltimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareTVA Intracomunitar: ghidul completArticole similare
Contabil inregistrat la ANAF cu venituri independente: lista contributiilor datorateVenituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum se factureaza si ce impozite se platesc?Declaratiile lui Ponta in legatura cu afirmatiile ministrului Cotovelea despre serviciile ANAFFacturi incasate dupa 1 ianuarie 2018. Sume blocate in contul de TVA. Cum procedati?Inregistrare speciala in scop de TVA servicii intracomunitare. Ce obligatii declarative apar?Ultimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"