Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit calendarului obligatiilor fiscale pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, (ANAF), vineri, 6 martie, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania - Formularul 092.
Completarea formularului se face astfel:
Sectiunea I. "Date de identificare a persoanei impozabile"
Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Denumire/Nume, prenume" se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).
Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului “Decont de taxa pe valoarea adaugata”. inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Domiciliul fiscal" se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.
Sectiunea II. "Date de identificare a reprezentantului fiscal"
Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare de bunuri.
De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Formularul 092 se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA , care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
Formularul 092 se depune la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Aceasta Declaratie se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar, semnat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata, iar cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Declaratia se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiStudiu de caz: Obligatiile declarative aferente achizitiei intracomunitare de bunuriCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 10 aprilie 2018Ce depunem obligatoriu pentru modificarea perioadei fiscale?Stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA in 2015 si obligatii aferente. Documentar fiscalUltimele articole
Reminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Vineri, 5 noiembrie, este termenul limita pentru contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia 092Luni, 1 noiembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei speciale de TVAMiercuri, 7 iulie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 092REMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092Articole similare
Info ANAF: Precizari suplimentare referitoare la modificarile aduse de OPANAF 2546/2016Declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2021. ANAF a aprobat modelul noilor formulare 205 si 207OPANAF 878 din 2013: Noile prevederi pentru declararea impozitelorProiect: ANAF a pus in dezbatere publica modelul formularului D216Precizari ANAF referitoare la depunerea Declaratiei unice in vederea acordarii bonificatiilor. Ce trebuie sa stie contribuabiliiUltimele articole
D216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024Formularul c801 – Ghidul CompletIesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREDeclaratia Unica in 2023 si instructiunile de completare aferente noului formular pus in dezbatere publica de ANAFArticole similare
Regularizarea avansurilor incasate inainte de scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Regimul TVA aplicabilStudiu de caz: operatiune scutita cu drept de deducere a TVADeclaratia 394 si raportare facturi primite. Cum facem raportarea in D 394?OANAF nr. 1768 privind anularea inregistrarii in scopuri de TVAAchizitie autoturism din Germania. Plata avansUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareTVA Intracomunitar: ghidul completTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleLivrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileArticole similare
Termen de depunere 15 februarieLuni, 22 mai 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareScandalul diurnei si al firmelor care risca sa fie inchise, explicat de ANAFIn ce locuri NU mai poti intra daca nu detii Certificat VERDE. Care sunt exceptiileDeclaratia speciala de TVA poate fi depusa de contribuabili pana in ultima zi a anului 2021Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"