Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deficitul bugetar, prin "ochii" MFP: 0,5% din PIB, fata de 4,5 % cat anuntase Eurostat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2019
Tags: deficit bugetar, mfp, pib

Ministerul Finantelor Publice contrazice datele prezentate de Eurostat privind deficitul bugetar al Romaniei. MFP este de parere ca nu putem vorbi, in niciun caz, de un deficit bugetar de 4,5% cat arata studiul Eurostat, ci de unul de 0,5%... adica de o valoare de 9 ori mai mica. Reprezentantii Finantelor spun ca diferenta este data de modalitatea diferita de calcul.

“Referitor la comunicatul EUROSTAT privind deficitul bugetar in trimestrul I al anului 2019 pentru Romania, este necesar sa aducem urmatoarele clarificari: Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul EUROSTAT si datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel mentionat si in comunicatul EUROSTAT”, transmite MFP intr-un comunicat de presa.

Astfel, valoarea comunicata de EUROSTAT, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB.

“Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare, si raportata la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in celelalte trimestre ale anului. Astfel, executia bugetului general consolidat conform metodologiei nationale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual” arata sursa citata.

MFP aduce in discutie, ca argument in sustinerea afirmatiei ca vorbim de un deficit bugetar de doar 0,5% faptul ca in datele publicate de EUROSTAT acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul I din anul 2018, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB. “Asadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o ajustare sezoniera pentru urmatoarele trimestrele din 2019, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar”, mai spun reprezentantii Finantelor.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016